САЩ обмислят национализация на 5G мрежа за защита от Китай

САЩ обмислят национализацията на своята мобилна мрежа от пето поколение (5G) съобщават американски медии, позовавайки се на документи, получени от служител в Съвета за национална сигурност.

Според информацията САЩ трябва да разполагат с една "централизирана национална 5G мрежа" в рамките на три години, за да се защитават от Китай и подобни "лоши актьори", които биха могли да поставят Америка в "трайно неблагоприятно положение в информационната сфера".

Предлагат се два вида действия: американското правителство може да финансира и изгради мрежа, да наеме достъп от мобилни оператори, или доставчиците могат да създадат свои собствени конкурентни мрежи.

В документите се твърди, че последният вариант може да отнеме повече време и да се окаже по-скъп, но това би довело до "по-малко търговски смущения" в отрасъла.

Те също така настояват, че силна 5G мрежа е необходима, за да се подкрепят новите технологии като автономните превозни средства и виртуалната реалност, както и да се защитят САЩ от заплахи за тяхната "икономическа и киберсигурност", идващи от Китай.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини