Садулла Хаджиев-ротарианецът международник

Има един кърджалиец работещ упорито за укрепването на отношенията на хората в Тракия,  в чувствителната зона на сливане на Арда,Тунджа и Марица, която често е била обект на междудържавни спорове. Той е един от организаторите  ротарианци от България,Турция и Гърция на ключова среща в Одрин, излязла с апел за мир и разбирателство в региона. Дълго време отговаря в дистрикт 2482 т.е България за връзките със съседна Турция. Това е кърджалиецът Садулла Халилов Хаджиев.

Садулла Хаджиев е роден преди 70 години в с.Калинка, Кърджалийско. Учил е в старото училище „Отец Паисий”. Продължава в селскостопанския техникум в Джебел.Усвоява специалността тютюнопроизводство. Не успял да се развие в тази област.Следва история и география във Филиала „Любен Каравелов” на Пловдивския университет. Дипломира се във философския факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски”.

Подхваща обществена работа. Има голям принос в областта на спорта и планинския туризъм. Става зам.-председател на Окръжния съвет на Българския туристически съюз на обществени начала. Член е на Бюрото на окръжния съвет на Българския съюз за физкултура и спорт. През годините организира състезания по петобой, туристическо ориентиране,четирибой. Подготвя футболната смяна. Съдейства на турнира по шах „Морско конче”.

По късно се отдава на педагогическа работа. Става зам.-директор на Професионалната гимназия по икономика. Там го заварват демократичните промени.

От 1991 до 1994 г. живее в Германия и работи там. Връщайки се в Кърджали поставя началото на свой бизнес. Един от учредителите на Дружеството за българо-турско приятелство през 1996 г. Същата година постъпва в Ротари клуб-Кърджали. Създава контакти с турски и гръцки клубове. Чрез контактите си с ротарианци успява да убеди „Шахинлер холдинг” да инвестира в България и да открие работни места в Кърджали. Турската компания отваря фабрика за 350 работници тук. Хаджиев е назначен за административен директор. И досега „Шахинлер Холдинг” дава работа на 180 души в града. Хаджиев работи в компанията 8 години. Една година е и изпълнителен директор на „Теклас България”. По късно постъпва като административен директор в строителната фирма „Универсалстрой”.

  Садулла Хаджиев става президент на Ротари клуб-Кърджали през ротарианската 2003/2004 г. Развива активна международна дейност. Натрупал е опит при предшественикът си Димитър Милев. Той е един от хората дали тласък на инициативата „Ротари за мир” събрала 400 общественици в Одрин от България,Турция и Гърция през 2000 г. Мястото не е избрано случайно. Там се вливат Арда,Марица и Тунджа и символизира единството на трите нации.

През мандата на Садулла Хаджиев съвместно с община Кърджали и кмета Хасан Азис поставят началото на два клубни проекта. Това са реставрацията на чешмата Айше Молла и възстановяването на скулптурата на Орфей. За монумента на Орфей претенции имат смоленчани, но Хаджиев успява с помощта на тогавашния депутат Ремзи Осман да го издейства за Кърджали. Ротарианците събират 35 000 лева за да може отново фигурата на митичния певец да се извисява над Родопите. Помагат областният управител Калин Примов и неговия заместник Начо Ковачев,  които осигуряват 10 000 лева по т.нар.царски проекти.

 През своя мандат Садулла Хаджиев насърчава международния младежки обмен. В САЩ е изпратена да учи гимназистката Мирослава Кирева. Тя спечелва стипендия и завършва американски университет. От Канада в Кърджали пристига Самонс Анн, която се обучава в Езиковата гимназия за една година. Приемни са семействата на Станислав Луков и Бахар Палова.

 След приключването на президентския мандат Садулла Хаджиев става асистент гуверньор. Дълги години е председател на Международния комитет за приятелство с Турция на дистрикт 2482.

За активната си международна дейност е удостоен с значката Пол Харис Фелоу. Той е един от първите й носители в България.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини