Кметът инж. Хасан Азис бе гост на 10-годишния юбилей на Дневен център „Надежда”

С Ден на отворените врати посрещна днес своята 10-годишнина Дневен център „Надежда”. С много ентусиазъм и усърдие екипът на центъра бе подготвил изненада за своите потребители, посрещайки ги с украсена сграда и много пъстроцветни балони. Денят на отворените врати за децата посещаващи центъра пък се превърна в истински празник. При тях дойдоха много приятели и дарители. С вълнение и питка с мед бе посрещнат и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, който бе придружаван от зам.-кмета Веселина Тихомирова и общински служители от отдел „Социални дейности”.
Инж. Азис поздрави децата и екипа на центъра за десетгодишнината и подчерта, че през тези години е изминат дълъг път на самоусъвършенстване от всички тях.
„Изисква се много сърце и душа за да работиш тази работа, а вие го имате”, каза още градоначалникът. Той разговаря с почти всяко дете и намери блага дума за всяко. Получи и личен подарък изработен от потребител на услугите на центъра. Инж. Азис също поднесе своя подарък към потребителите на центъра и като за рожден ден това бяха две специално изработени торти.
Особено развълнувана беше директорката Тюркян Шюкрю. „Началото беше много трудно, но нещата се случиха и днес ние сме тези, които получаваме обичта на децата за положените към тях грижи. Успяхме да разчупим черупката, в която те се бяха затворили и да спечелим доверието им. Вярно, пътя бе доста труден и се изискваше много търпение. Когато обаче обичаш децата и носиш любов в сърцето си, тази работа не тежи. Затова и днес вие виждате безрезервната обич на децата към нас, а и нашата към тях.”, сподели директорът на ДЦ „Надежда” Тюркян Шюкрю.
В края на посещението си инж. Азис посади дръвче в двора на Дневният център заедно с две от децата посещаващи го и им заръча да се грижат за него.
Дневен център „Надежда” е първият център от такъв тип, който отвори врати в Кърджали през 2008 година. Към днешна дата центърът работи с 33 деца с увреждания, като за изминалите 10 години услугите му са били ползвани от 158 деца. Капацитетът му е 30 деца с ментални и физически увреждания. С потребителите на услугата работи екип от специалисти – логопед, психолог, рехабилитатор, специални педагози, социален работник, медицинска сестра и помощен персонал. Децата ползват целодневна грижа от 8 до 16,00 или 17,00 часа. Организирани са в три групи, в три занимални, всяка от които разполага със спално помещение за отдих и почивка. Под наблюдение в центъра се извършва и приемът на лекарства, необходими за лечението им. Децата се хранят три пъти дневно и получават сутрешна и следобедна закуска и обяд. Услугата е напълно безплатна. 
При работата с потребителите, освен общо известните методи за работа с деца с ментални и физически увреждания като музико, игро, арт и занимателна трудотерапии, в центъра се прилагат и нови методи. Екипът е преминал успешно няколко обучения и от известно време сериозно се работи по АВА метод /приложно поведенчески анализ/, метода PECS /картинков метод за комуникация/, широко е застъпена и Монтесори терапията. 

Това съобщиха от Пресслужбата на Общинска администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини