Напрежение между САЩ и Турция за Сирия

САЩ и Турция разпространиха противоречиви съобщения за проведения между Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган телефонен разговор, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че казусът подчертава задълбочаващото се напрежение между двете държави на фона на започналата през миналата седмица турска операция в Сирия.

В съобщението на Белия дом се казва, че Тръмп е изразил тревога относно ескалиралото насилие в контролирания от кюрдите град Африн и е призовал Турция за "деескалация, ограничаване на военните си действия и избягване на цивилни жертви". Тръмп също призовал Анкара да избягва действия, които могат да доведат до сблъсък с американските сили, които предоставят оръжие и въздушна помощ на кюрдските милиции, с които Турция се бори в Сирия, допълват от Белия дом.

Но турски представител обяви, че съобщението на Белия дом невярно отразява съдържанието на разговора. Тръмп не е изразил безпокойство за ескалиране на напрежението в Африн, каза представителят и добави, че двамата президенти просто са разменили мнения за операцията.

Източникът също отрече, че американският лидер е "изразил тревога относно деструктивната и лъжлива риторика на Турция", както се споменава в съобщението на Белия дом, а вместо това е подчерта, че откритата критика към САЩ в Анкара безпокои Вашингтон.

Представителят каза още, че Ердоган е отговорил, че американските политики - подкрепата за сирийските кюрди и "укриването" на Фетхуллах Гюлен, "обиждат турския народ".

Разногласията показват дълбокото недоверие между двете най-големи военни сили в НАТО, допълва "Гардиън".

Напрежението ескалира по-рано този месец, след като САЩ обявиха, че планират да създадат гранични сили в Сирия от 30 000 военни, в които ще участват и сирийски кюрди. Турция обяви, че това не може да се толерира, тъй като е заплаха за националната сигурност на страната.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини