Омбудсманът с гореща телефонна линия за сигнали срещу некоректни работодатели

Омбудсманът Мая Манолова ще открие гореща телефонна линия за сигнали срещу некоректни работодатели. Експерти на институцията ще консултират  какви стъпки трябва да предприеме обърналия се за помощ работник, за да си получи парите от Фонда за гарантиране на вземанията от фалиращи предприятия. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция с президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров.

Общественият защитник заедно с двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, внесоха в парламента законодателни промени, отнасящи се до чл. 245, ал. 1 от Кодекса на труда, който дава право на работодателите, при добросъвестно изпълнение на задълженията на работника, да изплаща едва 60% от полагащото му се трудовото възнаграждение. Това стана, след като на 16 януари т.г. Конституционния съд не успя да формира необходимото мнозинство и да се произнесе по искането на Манолова за обявяване на текста за противоконституционен.

„Присъединявам се към твърдението на г-н Димитров, че с решението си Конституционния съд узакони неплащането на работни заплати. На практика той конституционализира трудовата експлоатация. Такова чудо няма никъде по света. За добросъвестно поведение да се предвижда санкционна норма“, категорична бе Манолова.

Омбудсманът и синдикатите настояват депутатите да внесат, обсъдят и приемат законодателни промени в Кодекса на труда, които или да отменят чл. 245 от закона, или да ограничат във времето възможността при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения да се плащат до 60% от заплатата. Те ще предложат това да се случва само в рамките на 1 месец от календарна година и само при определени обстоятелства, свързани с временни затруднения на работодателя, които да се декларират своевременно пред териториалното поделение на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ /ИАГИТ/.

„Надяваме се, че това, което не беше направено от Конституционния съд, да бъде поправено от народните представители, които да застанат на страната на хората на труда и да защитят достойнството на българските граждани“, допълни общественият защитник.

Препоръката на омбудсмана до Народното събрание ТУК.

Предложенията за промени в Кодекса на труда ТУК.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини