Турция започна операция в Сирия

Турският министър на отбраната Нуретин Чанъкли обяви, че страната е започнала военна операция в района на град Африн в Северна Сирия, който се намира близо до турската граница.

Той уточни, че операцияте е започнала "де факто" с обстрел през границата.

Говорейки пред турската телевизия "Хабер" Чанъкли отбеляза, че Анкара е решила да предприеме тази стъпка, тъй като не вижда "друга алтернатива" освен започване на военна операция срещу "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, които турските власти разглеждат като терористична групировка.

Русия ще изтегли военните си от Африн, за да избегне сблъсък с турси военни части. Градът е под контрола на кюрдите. Според данни на Anadolu, в момента в Африн се намират от 8 до 10 хиляди бойци на YPG (военизирани кюрдски отряди на територията на Сирийски Кюрдистан, афилирани със забранената в Турция "Работническа партия на Кюрдистан").

Вчера Сирия заяви, че ще сваля турски бойни самолети във въздушното си пространство, във връзка с евентуално нападение, готвено от Турция срещу кюрдския анклав. Външният зам.-министър Файсал Мекдад заяви, че всяко нахлуване в Африн ще се счита за акт на агресия.

Изявлението му дойде, след като Турция поиска разрешение за въздушна кампания от Русия и Иран, съюзници на сирийското правителство. Танковете вече са на границата край Африн, а кюрдските лидери обещаха да защитят анклава и призоваха международната общност от атаката на Турция.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини