Жителите на най-студеното населено място преживяха температура от -62 градуса (видео)

    Температура от -62 градуса по Целзий преживяха тези дни жителите на най-студеното населено място на света Оймякон в Якутия. Тя е измерена на 14-ти януари. В Twitter и Instagram се появиха снимки, като тези от потребител Сивцева, например, която са е снимала пред електронен термометър за доказателство на изключително ниската температура. Хората дават сведения в профилите си, че след отчетените градуси, термометърът се е развалил. Те обаче са успели да измерят още по-ниска температура от -67 градуса. В коментарите дори се шегуват с официалното съобщение на местната метеостанция, която твърди, че температурата е едва 52 градуса. Фрапиращите данни обаче не са рекордни за Оймякон, показват справките. Най-ниската измерена температура в района е от 1924, когато термометрите са показали - 72,2 градуса. По неофициални данни, температурата в селото е падала дори и до -83 °C през 1914г.

    На 16-те януари ситуацията в Оймякон се нормализира и там е настъпило затопляне, показват данните от Weather.com на 16-ти януари, когато температурите са вече -49 градуса.

    Оймякон се намира на левия бряг на река Индигирка. Името на селото означава „незамръзваща вода“ и идва от това, че край него има термален извор. Селото се е появило като база за пастирите на елени през 20-те и 30-те години на миналия век.

    Днес местните жители са около 460 души. В ежедневието си те трябва да се справят със ситуации, за които останалите хора по земята не си и помислят като предизвикателство, дори и в най-студените дни. В представянето на Оймякон като туристическа дестинация има предупреждение например, че не е желателно носенето на очила навън, тъй като те замръзват на лицето. Освен това на тази ширина автомобилите почти не се гасят, защото е твърде вероятно после да не могат да бъдат запалени. В Оймякон прогресът идва бавно. В училището се появила вътрешна тоалетна през 2008 година. Мобилни услуги тук не трябва да очаквате, а дори да имаше, не е сигурно, че смартфоните въобще ще работят при тези температури. Но интернет явно има, съдейки по оживените постове и коментари оттам.

    Все пак обаче туроператорите рекламират зоната, в която денят е с продължителност 3 часа в момента, като мястото, където могат да се видят най-красивите залези на света. И изгреви - тъй като слънцето не се издига много много над хоризонта, а три часа след изгрева започва залезът.

    А туристи, оказва се, има. Видеото показва група китайски туристи, които се изкъпали в термалния извор - този, на който е кръстено селището, при температрутра -65 градуса. Това потресло даже местните.

    Haskovo.net

    #полюсхолода 14.01.2018

    A post shared by Сивцева (@sivtseva9452) on

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини