Откриха огромни залежи чист воден лед на метър под повърхността на Марс

Под повърхността на Марс на дълбочина от един до два метра има масивни слоеве чист лед с дебелина до 100 метра, според ново изследоване, публикувано в Science.

Учените изследват на снимки от апарата Mars Reconnaissance Orbiter подложени на ерозия скални отстъпи.  Така те откриват, че ледът образува дебел слой, а не тънка кора. Изследователите считат, че активната ерозия на отстъпите е предизвикана от топенето на открития леден слой. 

Откритите големи колиества чиста замръзнала вода могат да бъдат използвани от хората по време на изграждането на колонията на Червената планета.

Учените смятат, че проучването на тези находища може да разкаже за климата на Марс в миналото. Те предполагат, че ледените залежи са се образували от силни снеговалежи в далечното минало на Червената планета.

На снимката: Ерозията на Марс оголва големи, стръмни напречни сечения чист подземен лед. На това изображение *цветовете не са реалистични), заснето от камерата HiRISE на НАСА, една от осемте наскоро открити ивици изглежда тъмно синя сред марсианския терен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини