13 °C

Със „златния“ глас на Данчо Киряков Общинският съвет прие вземането на безлихвен заем от държавата

След точно три часа дебати, по време на които бяха разменени и лични нападки, Общинският съвет на Смолян днес прие да се иска безлихвен кредит от държавата. От 27 души общински съветници, които присъстваха в залата на извънредна сесия днес, 15 дадоха гласа си „за“ вземането на близо 4 млн. лв.

Трима от съветниците /от БСП/  бяха „против“, а 9 бяха гласовете „въздържал се“, основно от групата на КРОС. Така на третото поред заседание на местния парламент, гласът на Данчо Киряков от ГЕРБ успя да наклони везните и искания кредит беше одобрен.

Стефан Сабрутев: „Батака в общината е пълен и някой трябва да понесе отговорността за това, защото и кметът е подвеждан. Поднасяни са му едни цифри, в които няма истина. Аз не подкрепих искания кредит, защото виновникът за финансовата каша не излезе да каже какво е положението на общината. Обръщам се към гражданите, те трябва да знаят, че батакът ще излезе на бял свят“, каза след гласуването Стефан Сабрутев.

Като председател на групата на КРОС в Общинския съвет Кирил Хаджихристев обясни преди гласуването позицията „въздържал се“ на групата. „Ние сме против този дълг, ако сега гласуваме да се поеме такъв дълг, една стотинка няма да влезе в общинате. Притеснението ни е, че се иска да се върне този дълг и министърът на финансите е направил програма за това. Кметът заяви, че няма намерение да го връща. Три години нищо не се направи, за да се спести и да се върне или намали като размер. На кого ще го оставите този заем?" Хаджихристев добави още, че при добра финансова дисциплина пари могат да се намерят и даде няколко предложения за това как да стане. В основата е предоговаряне на договора по сметосъбирането, както и промени в политиката на обществените поръчки, по които Община Смолян плаща на силно завишени цени.

Въпреки възраженията и мотивите „за“ и „против“, присътващите в залата граждани настояваха, че ако от вземането на заема зависи асфалтирането на улиците им, зимното поддържане и съществуването на Ансамбъла и духовия оркестър, то общинарите трябва да одобрят и да вземат парите по безлихвения кредит.

СмолянБГвестинет
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 24.01.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини