Милко Багдасаров пред BIG5: БСП декларира, че няма да се коалира с ДПС, ГЕРБ може ли да направи същото?

Финансовият и медийният ресурс на ГЕРБ и социалистите на моменти достига пропорцията 20:1. В малките градове хората още се страхуват за работата си, ако не гласуват за Бойко Борисов. Исканията на Ердоган, на които националните телевизии се радват, могат да доведат до сериозно напрежение в страната ни. Последните убийства показаха единствено колко е слаба държавата в момента, коментира пред BIG5 областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров.
- Г-н Багдасаров, връщат ли се мутренските времена в България, след като за три седмици станахме свидетели на две покушения в столицата?
- Много ми се иска да не се връщат, но това, което се случва, тези убийства, на които станахме свидетели, показват само едно – държавата ни е много слаба. Това го доказва и начинът, по който реагира на тези трагични събития, защото мисля, че във всяка каза думичка от държавния апарат, на 50% хората намират в нея несъгласие. Срещам се с много хора, които поставят под съмнение това, което прави правителството и органите на реда. Има една сериозна доза на нестабилност и се надявам, че поне в следващите няколко месеца институциите ще влязат в ролята си и ще започнат да решават проблемите на обществото.
- Присъствието на еврокомисари в София ще предизвика ли повече старание в институциите?
- Там е надеждата ни, че всеки ще направи, каквото може, защото ние сами трябва да си оправим държавата. Всичко зависи от хората, които имат служебни задължения, да си ги изпълняват. Дай, Боже, това да се случва професионално, защото до момента не виждаме подобни действия. Те са по-скоро хаотични. Взимат се решения, които в никакъв случай не можем да свържем с тежестта, която имат по закон органите на реда и институциите.
- Въпреки това обаче гласоподавателите за трети път избраха ГЕРБ и Бойко Борисов да управляват. Как си обяснявате този парадокс?
- Хората постъпиха отново по същия начин, както и при предишния вот. Администрацията на управляващите е огромна и до голяма степен е впрегната, а тогава няма много мисъл, когато се гласува. Там има борба за оцеляване и за съхраняване на работното място. Останалите партии няма как да реагират на този ресурс, който имат ГЕРБ във властта на всички нива. Като представител на БСП в Кърджали, мога да кажа, че сме в неравни позиции, когато започваме един изборен процес. Няма как да постигнем по време на избори някакво финансово дори равнопоставяне, защото се борим в отношение 1:20. В същото време и голяма част от медиите са в ръцете на управляващите. За съжаление БСП в годините не можа да намери правилното решение за търсенето на собствена медия, която да дава отговор на въпросите, които вълнуват хората, както и да показва алтернативата, която предлага. Заради тази медийна окупация на властта не виждам да се дава гласност на много правилни решение, които предлага БСП. 
- Твърди се, че между ДПС и ГЕРБ има задкулисна коалиция. Съществува ли подобна практика в Кърджали, тъй като не е тайна разпределянето на порциите между двете формации в някои от смесените райони?
- В града редиците на ДПС са строго дисциплинирани от централното ръководство. Каквото кажат Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ и останалите му зам.-председатели, е закон. Смесените райони, а и останалите общини, в които ДПС има здрави структури, са огледало на онова, което се върши в София. Показателен е фактът за заема от 16 млрд. лв., който беше подкрепен от редиците на Ахмед Доган, за да си дадем сметка в какви отношения се намират Движението му и ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов в Кърджали търсят атрактивно противопоставяне на ДПС. Много често това кореспондира с едно непристойно поведение понякога от политиците от двете страни. Не бих казал обаче, че в търсенето на общи интереси ГЕРБ и ДПС могат да намерят поле за сътрудничество.
- Непробиваема ли е крепостта на ДПС в Кърджали?
- ДПС винаги може да бъде победена, стига останалите партии да седнат и да видят ситуацията от позициите на всички извън ДПС. ГЕРБ никога не е била за подобни широки коалиции. След като беше създадена, тя раздели хората. Дори на Богоявление тази година християните бяха разделени с две чествания – организираното от кмета на града Хасан Азис, и воденото от митрополит Николай.
- Успя ли БСП да се разграничи от опасната прегръдка на Доган?
- Надявам се, но до голяма степен за това носят отговорност и някои медии, които съобщаваха информации, които дори не съществуват, само и само да докажат, че ДПС и БСП са едно цяло. Това бяха медиите, които са зависими от властта. На свой конгрес ние заявихме отказа си за сътрудничество с ДПС, което ГЕРБ едва ли може да го направи.
- Бойко Борисов се срещна с Тайип Ердоган. Кой ще спечели от тази визита на премиера в Турция?
- Тук лично аз виждам едно огромно разминаване, защото на фона на това, което се декларираше и политиката на репресии, която води Турция, не виждам в момента как можем да търсим реалната оценка за това, какво се случва в южната ни съседка. Политиката е водена от Ердоган. Той следва своите интереси, а ние показахме една услужливост, която не бих приел като нещо положително, както тръбят всички национални медии. По-скоро обратното. Нека да видим първо какво ще иска Ердоган, след като ни реставрира църквата в Истанбул.
- Какво друго може да поиска турският президент от страната ни освен подрепа за членство в ЕС?
- Освен подкрепата за ЕС, Ердоган поиска съдействието ни за мюсюлманските паметници в България. Това са неща, които меко казано не се преиемат на 100% от нашето население. Напротив, това до голяма степен ще нажежи страстите в България.
Интервю на Васил Василев, BIG5
http://big5.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини