Култура: През ВИП Брадър и Алфа до БНТ

В началото на декември новият генерален директор на БНТ Константин Каменаров назначи Надя Костова за програмен директор на всички програми в обществената телевизия. Тя беше обявена като независим медиен специалист в областта на мениджмънта на телевизионно съдържание (според сайта на БНТ). Какво ли в случая значи „независим“? Дано не е нещо в смисъла на отговора, който Константин Каменаров даде по време на конкурса за генерален директор на въпроса, зададен от члена на СЕМ Мария Стоянова, какво е работил в последните три години. Та отговорът беше – лобиране.

От 2005 до 2014 г. Надя Костова е била програмен директор на ТВ7. А нужно ли е да припомняме, че това е телевизията, която през 2013 г. произведе Николай Бареков като политик с превръщането на телевизионното му предаване „България без цензура“ в политически проект. И това не е единствената лоша практика, с която ТВ7 е свързвана.

През 2017 г. изборът за генерален директор на БНТ показа, че нито един действащ журналист с изявена професионална биография (извън светската) не иска да се сблъсква с отговорността да ръководи обществената медия. Навярно не защото им липсва „визия“, както биха се изразили в СЕМ, а защото не им се обяснява всекидневно на властващите, чието мислене така и не се променя, какво е журналистика. Вероятно не са готови да предприемат подобно журналистическо самоубийство…

Явиха се кандидати с други качества, както се разбра – умение да лобират. И нито един от тях нямаше в биографията си епизод, който да доказва, че може да защитава общественото в обществената медия.

От толкова прокламираната „независимост“, чак ти се приисква да видиш в управлението на БНТ някой откровено зависим. И Каменаров не закъсня да ни го яви. От 18 декември Емил Кошлуков е назначен за програмен директор на БНТ 1. По време на избора за генерален директор стана ясна последната зависимост на Кошлуков – година преди конкурса (онази година, през която СЕМ забави избора на генерален директор) той е работил като програмен директор в партийната (на Атака) телевизия „Алфа“. После обясни, че не е член на „Атака“, така че смееш ли да се усъмниш в независимостта му.

Защо е проблем ЕмилКошлуковото присъствие в БНТ? Фактите сами дават отговор на този въпрос. През 2009 г. Емил Кошлуков изглеждаше готов на всичко, за да влезе в Народното събрание с „Новото време“. Най-напред даде интервю за „Плейбой“ пред работещата в bTV тогава Миролюба Бенатова. Пак през 2009 г. Кошлуков беше обявен за „първия политик, който влиза в риалити играта „ВИП Брадър“ по „Нова тв“. Като в „затворническа тв килия“ сподели опит и в крайна сметка се оказа на едни и същи позиции със сина на един от бившите директори на БНТ Иван Славков и внук на Тодор Живков. А уж имаха идеологически конфликт в първата си среща. Ако трябва да резюмираме резултата от несъстоялия се сблъсък, той е 1:1. През 2009 г. Тодор Славков спечели „Вип Брадър 3“. През 2017 г. Емил Кошлуков спечели БНТ 1.

В дългия медиен разказ на неговата биография като дисидент, вкаран в затвора, по-паметливите лесно могат да открият противоречия – ту веднъж споделя, че е бил там, защото е чел „Фашизмът“ на Желю Желев преди 1989-а, ту защото разказвал вицове срещу Тодор Живков в казармата. Колкото по-лайфстайл е предаването или списанието, пред което се представя, толкова повече „Фашизмът“ изпада и остава само „вицовото начало“ на политическата му кариера. Около конкурса за генерален директор пак беше припомнена друга негова роля – като организатор на първите студентски протести 1989-а, която през 2017 г. трябваше да гарантира, че е убеден демократ. Въобще, от 2000 г. досега образът му е претърпял различни медийни напластявания.

През 2000 г. беше герой в един странен филм, в който бе видян като бивш символ на демокрацията, „само че в депресия“. Нека да се позова и на критическите наблюдения на Геновева Димитрова: Въпреки че е „от кухнята" на политиката, както Кошлуков сам се ситуира, филмът ме оставя с впечатлението, че става дума за най-обикновена мутра, само че в депресия.

През 2006 г. неговото предаване („Таралеж“ по „Евроком“) показваше какви са разбиранията му за политиката – олекотената версия на популизма тогава в конкуренция с „Атака“.

През 2012 г. той е един от водещите по ТВ7 на т.нар. спортно шоу „Пред банята“. Всъщност предаване, в което гостуват спортният корифей в премиерска роля Бойко Борисов и чалга певици като Галена, Лиана и други жени само по малки имена. Но навярно „Факторът Кошлуков“ по ТВ7 и продуцентските проекти на Кошлуков с фирмата на Виолета Сечкова (просветените в невидимите връзки знаят коя е) има предвид генералният директор на БНТ Константин Каменаров, когато казва, че го е привлякъл в екипа си, защото има „модерна визия“ за телевизията. По моите спомени тя се свеждаше до гост в общ план и разделен на две екран.

Нека добавим и бизнес отношенията на Кошлуков с Николай Бареков – той е бившият телевизионен партньор на Кошлуков в ТВ7 за определен период.

Щеше да е хубаво, ако можеше да проверяваме, че от това кълбо на минали зависимости днес може да излезе независим програмен директор на обществена медиа.

Жана Попова, Култура

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини