Хасан Азис: Представители на държавата нагнетяват напрежение за налозите, възстановяваме надвзетото без проблеми

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис заяви пред журналисти, че представители на държавата нагнетяват напрежение относно налозите и се опитват да създадат хаос при връщането на надвзетите суми. Всички кърджалийци имат възможност да получат надвзетото за 2017 г. или да им бъде приспадната сумата при плащане на данъците през 2018 г. Не е нужно да се трупат опашки. Срокът, в който сумите ще бъдат възстановени, е от пет години по закон, подчерта градоначалникът. Той посочи че дирекция „Местни данъци и такси“ има готовност да връща сумите в брой или по банков път, според желанието на данъкоплатците.

Кметът подчерта, че ситуацията в Кърджали е без аналог в страната и е лош пример за това, как държавни институции се отнасят към местната власт, от която гражданите очакват позитивни стъпки. Има хора, които са на държавни постове и се изживяват като контрольори. Те хем пречат на общината, хем я критикуват за това, че не инвестира в инфраструктура, каза още Хасан Азис.

Кметът посочи, че общинската хазна ще трябва да връща 973 988 лева, след решение на Върховния административен съд, с което бе обявено за незаконосъобразно решение на Общинския съвет за увеличаване на налозите за 2017 г. Тази сума е нужна за съфинансиране от общината на обновяване на уличното осветление на града, за което жителите му настояват. Това обаче не може да се осъществи поради действията на представители на държавни институции, категоричен бе Хасан Азис.

Кметът посочи, че в процес на обжалване от областния управител Никола Чанев е и решението за коригиране на налозите за 2018 г. Решението на Административния съд ще излезе на 21 февруари. До тогава дирекция „Местни данъци и такси“ на общината няма да събира налози, за да не се създаде хаос. В момента са валидни ставките за 2016 г. от 1,2 промила за физически лица и 1,3 промила за юридически лица за данък сгради. Такса „смет“ също ще се събира на ниво от 2016 г. Аналогична е ситуацията и за данъците за МПС и туристическия данък.

В случай, че Административният съд обяви законосъобразно вдигането на налозите за 2018 г. , то от кърджалийци ще се иска да внесат допълнително суми до новите ставки, приети през 2017 г.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини