Хиляди "сварени живи" прилепи валят от небето в Австралия

    Поредната гореща вълна, която връхлетя Австралия през уикенда, показа какви жертви може да вземе глобалното затопляне. 

    Температурата на въздуха в централните и южните части на континента достигнаха 40−44 градуса Целзий. Това доведе до масово измиране на сивоглави летящи лисици (Pteropus poliocephalus) . Видът е вписан в Червената книга.

    За разлика от прилепите в умерените ширини, австралийските летящи лисици живеят по клоните на дърветата, с плодовете на които се хранят. Затова те не се могли да се спасят от прегряването и слънчевите лъчи.

    Tемпературите  в Кембълтаун в австралийския щат Нов Южен Уелс се повишиха до 44,2 градуса по Целзий и поразиха колонията от летящи лисици, които живеят до жп гарата там. Доброволци се борели да спасят поразените от топлината прилепи, но поне 204 животинки, най-вече бебета, умрели.

    "Те са сварени", каза пред вестник вестник Кейт Райън, мениджър за колонията на прилепите в Кембълтаун. "Това засяга мозъка им - мозъкът им е изпържен и те стават некоординирани".

    Само в околностите на Кембълтаун еколози и местни жители са намерили хиляди тела на летящи мишки, загинали или полумъртви от топлинен удар.

    Еколозите се опасяват, че докато настъпи очакваното през следващите дни захлаждане, още много прилепи ще бъдат "сварени живи". следваща аномална жега би поставила вида пред измиране.

    Климатичните промени са свързани с аномални екстремни метеорологични събития, Климатолозите очакват изострянето им и при всеки един градус повишение на средните температури ще има 5% по-висока смъртност сред хората. Но повишаването на средните температури не означава просто по-топло време,. а по-големи жеги и по-големи студове. Като "снежната бомба", която смрази щати в Америка, където лед не са виждали. На 4 януари 2018 г. в Палм Бийч, Флорида, САЩ замръзнала игуана падна от дървото с обърнат корем на ръба на басейна на колумниста от "Палм Бийч пост" Франк Сербаино.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини