Най-старата дива птица в света ще стане майка на 67 години (видео)

Албатросът Уиздъм нарушава природните закони на вида си и учените са удивени. Най-старата известна дива птица в света се е върнала в гнездото си и е снесла яйце на прекрасната възраст 67 години. Продължителността на живота на този вид албатроси е около 50 години.

Всяка година Уиздъм се връща заедно с милиони други албатроси на местата им за гнездене в Националния резерват Папаханаумоукуакеа на атола Мидуей. Тя е лесна за наблюдаване, защото винаги се връща в едно и също гнездо и успешно излюпва малки всяка година от 2006 г. насам.

Уиздъм е маркирана за първи път през 1956 г. от орнитолога Чандлър Робинс, който по това време оценил нейната възраст на около 6 години. Възрастта на птиците е трудно да се прецени, освен ако не са много млади. Знае се, че през 1956 г. Уиздъм би трябвало да е навършила най-малко пет години, въз основа на оперението ѝ, но може да е била по-стара. Има вероятност в момента Уиздъм да е на повече от 67 години.

Уинздъм не е забелязвана  на Мидуей до 2002 г., когато Робинс отново я открива и я маркира повторно. Оттогава албатросът се появява редовно. 

Тази година американската Агенция за риболов и дива природа забелязаха Уиздъм и нейния партньор Акеакамаи през ноември и потвърдиха през декември, че птиците гнездят и се редуват да се грижат за яйцето, докато другият търси храна.

Албатросите мътят едно яйце на година и са моногамни - с един партньор през целия си живот. Изследователите от Смитсъниан предполагат, че тъй като Уиздъм е толкова необичайно стара за нейния вид, може да се е наложило да намери друг партньор през годините.

USGS проследяват Уиздъм откак е маркирана и са регистрирали, че тя е прелетяла над три милиона мили от 1956 г. насам. Заради необичайната продължителност на живота й, USGS са замяняли маркировката ѝ вече шест пъти.

Всички се възхищават от приноса на тази героична майка за увеличаването на застрашената колония албартоси. Нейните яйца старателно се номерират от изследователите и миналата година тя и партньорът ѝ излюпиха No 36, Уиздъм е и най-страта маркирана птица през 90-те години от създаването на North American Bird Banding Program

Във видеото - Уиздъм и нейната предишна рожба, която тя измъти в началото на 2017 г. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    хаха
    1 0
    15:06, 9 яну 2018
    Нали е ясно че тия дето са я маркирали са объркали нещо.Тя е изчезнала и после се е появила и те пак са я маркирали.Това най вероятно не е същата птица.
    • Co
      cool
      0 0
      11:50, 10 яну 2018
      Ти си гений
Последни новини