Ибупрофенът уврежда репродуктивното здраве при мъжете

В едно ново проучване учените показват, че обезболяващото лекарство ибупрофен може да има отрицателно въздействие върху здравето на тестисите. То променя производството на хормони и предизвиква състояние, наречено компенсиран хипогонадизъм, което засяга репродуктивното здраве при мъжете.

Предишни изследвания вече поклазаха, че по време на бременността ибупрофенът и други аналгетици (като аспирин и парацетамол / ацетаминофен) може да наверят на плода. По-малко се знае за потенциалните му ефекти върху мъжете.

В новото изследване на учени от Копенхагенския унивеситет участвали 31 мъже на възраст между 18 и 35 години. Половината от тях приемали умерена доза (600 милиграма, еквивалентна на три таблетки) дневно в продължение на шест седмици, другата група приемала плацебо.

До 3200 mg се счита за максимален дневен лимит за възрастни. Но дори малка част от тази доза имала отрицателен ефект върху мъжете след две седмици ежедневна употреба.

В рамките на 14 дни мъжете, които приемали ежедневно ибупрофен, проявили увеличение на лутеинизиращите хормони, които спомагат за регулирането на производството на тестостерон. Това показва, че лекарството е нарушило здравословната тестикуларна функция, принуждавайки организма да компенсира чрез повишаване нивата на тестостерон.

Въпреки че ефектът не е постоянен, изследователите предупреждават, че продължителната употреба на ибупрофен от мъже може да доведе до по-сериозни състояния, включително ниско производство на тестостерон, което може да доведе до увреждане на тяхната способност да създават поколение..

Учените изразяват тревога, че мъжете с компенсиран хипогонадизъм могат евентуално да прогресират до явен първичен хипогонадизъм. Той се характеризира с нисък тестостерон и симптоми като намалено либидо, намалена мускулна маса и сила и потиснато настроение и умора.

Все пак изследователите казват, че най-тревожните резултати са малко вероятни за повечето мъже. Извадката при това иследване е малка и определено са необходими повече пручвания.

"Трябва да се изследва дали продължителната употреба на ибупрофен може значително да наруши тестикуларната функция по отношение на тестостероновите нива или фертилитета", обяснява ендокринологът Ali Abbara от Imperial College London , който не е участвал в проучването.

Хората, които приемат лекарства без да се замислят, трябва да приемат резултатите като предупреждение. Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини