Смолянчани се поклониха пред поета-революионер Христо Ботев

Изображение 1 от 3

    Смолянчани почетоха 170 години от рождението на гениалния български поет, публицист и революционер Христо Ботев. Тържеството се проведе на площад  „Свобода” пред бюст-паметника на героя, оставил незаличима следа в историята ни, съобщиха от пресцентъра на община Смолян. Слово за живота и делото на поета,¸чиято поезия дава облика на българската литература и до днес, изнесе председателят на читалище „Христо Ботев” Иван Иванов . Той посочи, че поезията на Ботев е национална , самобитна и същевременно и човешка. Тя принадлежи не само на българската, но и на световната литература затова трябва да пазим паметта му. Христо Ботев няма гроб, той има лобно място, има паметници, има песни. Не в земята нашият народ положи своя велик син, а в душата си.
    „Гордеем се, че самодейците, художествените ръководители, преподавателите и настоятелите имаме за патрон на нашето читалище името на Ботев – най-крупната личност, която е родила нашата страна”, каза още в тържественото си слово Иванов. Самодейците представиха музикално-поетична програма, а смолянчани отново чуха безсмъртни стихове от Ботев.
    Много венци и цветя от различни институции, партийни структури и граждани бяха поднесени пред бюст-паметника на поета-революционер.
    На тържеството присъстваха депутатът Дора Янкова, зам.-областният управител Адриан Петров, председателят на Общинския съвет инж.Димитър Кръстанов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, командирът на 101 Алпийски полк полковник Димитър Кацаров и др.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини