Настояват за повече права на децата, загубили родител. Пресата

Излишък. 

"Сега":

МФ: Милиард и половина лева от излишъка са изхарчени само за един месец

Милиард и половина лева от излишъка са изхарчени само за един месец, съобщава БНР.. Това става ясно от прогнозата за изпълнението на бюджета към декември, направена от Министерството на финансите. Въпреки това 2017-та година ще завърши с излишък от близо 800 млн. лева.

През ноември в държавната хазна е натрупан излишък от повече от 2,3 млрд. лева, сочат окончателните данни на финансовото министерство. Месец по-късно обаче самото то прогнозира, че от преизпълнението ще останат около 800 млн. лева. Това означава, че разликата е разпределена по решение на Министерския съвет само за един месец. Спрямо 2016-та година има по-високи постъпления в хазната, но и по-големи разходи, които от министерството обясняват с увеличаването на пенсиите и осигурителните вноски през годината.

Бедствено положение. 

"Дума":

Две области затъват в боклук

Кметове от Пазарджишко и Благоевградско поискаха да се обяви бедствено положение

След Нова година Пазарджишкият регион е изправен пред риска да затъне в боклуци. От 1 януари всички регионални депа трябва да бъдат закрити, а отпадъците на Пазарджик и на още осем общини - Батак, Брацигово, Велинград, Лесичово, Пещера, Ракитово, Септември и Белово, трябва да бъдат поети от новото регионално депо. То обаче не може да заработи заради обжалване на процедурата по избор на оператор. Кметовете на общините поискаха от областния управител на Пазарджик да обяви бедствено положение, което да позволи временен договор с оператор на депото за отпадъци.

Пред криза със сметта са изправени и пет общини в Благоевградско, където сметището трябва да бъде затворено, а новото депо ще е готово евентуално през август.

Спор. 

"Монитор":

Градоначалникът на Банско обвини "зелените" в саботаж

"Зелените" саботират изграждането на магистралите, саботират туризма и икономиката в страната. Това каза пред bTV кметът на Банско Георги Икономов по повод опитите на Зеления октопод да попречи на изграждането на втори лифт в курорта. Той се включи в разговор в студиото, където гости бяха евродепутатът Ангел Джамбазки и псевдоекологът от партията на "Зелените" Андрей Ковачев.

"Нека помислят малко повече за екология и да не се правят на инженери", обясни Икономов и допълни, че еколозите прокарват и друга заблуда в обществото - че с лифта ще се изсекат вековни гори, което не е вярно, тъй като всичко, което ще се застроява, е в буферна зона, която е около 2%, а не около 40-50%, както твърдят зелените защитници. "Когато се явите на избори с политическа партия "Зелените" и съберете вотовете да влезете в парламента, тогава съсипвайте икономиката", каза още кметът. 

Европредседатлство.

"24 Часа":

Франс прес: Начело на ЕС България ще е помирител - от миграцията до Брекзит

България, която ще поеме ротационното председателство на ЕС на 1 януари 2018 г., се наслаждаваше на сравнителна стабилност с бившия охранител Бойко Борисов като министър-председател.Сега тя ще се сблъска с трудната задача да се опита да помири спорещите 28 страни членки и да изгради компромиси по горещите въпроси като миграцията и Брекзит, пише в свой коментар Франс прес. Европейският съюз е изправен пред безпрецедентни предизвикателства, тъй като се бори с рекорден приток на мигранти и с излизането на Великобритания от блока през 2019 г. България обещава да действа като посредник за излекуване на разделенията между източните и западните членове, както и да изглади отношения с Турция, ключов съюзник в борбата с продължаващата миграционна криза.

Инициатива. 

"Сега":

Омбудсманът настоя за повече права на децата, загубили родител

Държавата да отпуска на сирак не по 108 лева най-много, а помощта да започва от тази сума. За това настоя омбудсманът Мая Манолова след като инициира кампания за закрила на правата на децата, останали с един родител. Инициативата е подкрепена от неправителствени организации и родители на деца сираци. Тласък на кампанията даде писмо до Дядо Коледа на Златина Хаджипанайотова, майка на три деца, загубила съпруга си. Тя се обърна към омбудсмана с молба за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини