САЩ официално посочиха КНДР като извършител на атаката с WannaCry

Американските власти обявиха официално, че Северна Корея в виновна за разпространението на вируса WannaCry, който през май тази година порази стотици хиляди компютри по целия свят. Това съобщи Том Босърт - помощникът по вътрешната сигурност и контратероризма на Доналд Тръмп, в своя авторска статия, публикувана в The Wall Street Journal.

По думите на Босърт, "след щателно разследване САЩ публично приписват отговорността за мащабната атака WannaCry на КНДР". Политикът подчерта още, че обвиненията срещу Пхенян са "основани на доказателства".

На 12 май тази година криптиращият вирус засегна повече от 200 хил. потребители от общо 150 страни. За да постигнат целите си, хакерите бяха използвали модифицираната програма на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Това не е първият път, в който КНДР бива считана за отговорна за глобалната хакерска атака. Преди известно време руската компания за кибер сигурност "Лаборатория Касперски" разкри, че фрагменти от кода в ранната версия на мауера наподобяват кодирането, типично за хакерите от севернокорейската "Лазарус груп". Преди няколко дни изпълнителният директор на Microsoft Брад Смит също заяви, че смята Пхенян за извършител на нападението.
 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини