Бейхан Мехмед: Връщането на вакъфските имоти ще реши радикално финансирането на Мюсюлманското вероизповедание

Връщането на вакъфските имоти в страната ще реши кардинално въпроса с финансиране на Мюсюлманското вероизповедание. То няма да бъде зависимо нито от българското правителство , нито от турския Дианет. Главно мюфтийство има претенции за възстановяване на собствеността на над 80 имота с различно предназначение. Постъпленията от тях ще са достатъчни за заплати на имамите в България. Това сподели за Кърджали бг вести районният мюфтия Бейхан Мехмед. Той подчерта, че след денонсиране на двустранно споразумение с Дианета от страна на служебния кабинет на Огнян Герджиков, мюсюлманските духовници в страната повече от половин година са без заплати. Средства от чужбина се получават само за издръжката на трите мюсюлмански училища и Висшия ислямски институт.

  Вярваме в премиера Бойко Борисов и загрижеността му за вероизповеданията в страната. В годината на българското европредседателство очакваме положителни знаци. Не би било редно държавници от Турция като президента Реджеп Таип Ердоган да се застъпва за правата на мюсюлманите у нас, както това стана в съседна Гърция. Чрез областния управител Никола Чанев поставихме проблема и търсим съдействие пред изпълнителната власт, каза още Бейхан Мехмед. Коментирани са отпуснатите от правителството близо половин милион лева за ремонт на мюсюлмански храмове. Според Бейхан Мехмед те трябва да се приведат на Главно мюфтийство, което представлява от 1910 г. мюсюлманското вероизповедание в България. Не бива пари имащи отношение към мюсюлманската вероизповедна общност да се насочват чрез кметове и фирми.

   Бейхан Мехмед се обяви срещу двусмислени стъпки на български политици. Не може да се приемат промени в Наказателния кодекс отнасящи се до религиозни течения, определени от политиците като радикален ислям и в същото време да се правят официални визите, там където те са сочени като официална религия. В нашата религия понятие радикален ислям няма,подчерта Бейхан Мехмед.Той посочи също,че  българска делегация в Саудитска Арабия, включи в състава си националиста Красимир Каракачанов. Там се договаряха инвестиционни проекти и туристически обмен. За саудитците няма да има ограничения за бурките у нас, а за български граждани ще има. И това е залегнало в Наказателния кодекс. При положение, че в страната има не повече от 4-5 жени, които носят бурки, каза още Бейхан Мехмед.

 Районният мюфтия е категоричен, че когато се говори за радикален ислям трябва да се вземе становището на Главно мюфтийство. Един от начините да се избегне навлизане на по консервативни религиозни течения е подготовката на добре образовани духовници в нашата страна. Затова е належащо изграждането на Културния информационен център в София. Има и нужда от джамия към него, защото мюсюлманите от София и гости на града са принудени в снега да кланят намаз на тротоара до джамията Баня башъ. Това не прави добро впечатление.

  Бейхан Мехмед даде за пример българския президент Росен Плевнелиев и неговата политика към мюсюлманите в България. Бившият държавен глава получи отличие на Висшия мюсюлвмански съвет за толерантността си и спазването на еднаква дистанция към вероизповеданията в страната.

   Бейхан Мехмед похвали Република Турция и нейната политика по отношение на религиозните общности и техните храмове. В Одрин, където живее един евреин е  ремонтирана синагогата. Въпреки малкото българи са възстановени църквите „Св.Георги“ и „Св.Константин и Елена“. Премиерите на двете страни ще открият реставрираният основно с пари на турското правителство железен храм в Истанбул.

  Бейхан Мехмед сподели, че мюсюлманите са благодарни на своите сънародници -друговерци. Така авторитетната награда „Мехмед Мухедин Ефенди“ е връчена тази година на етнически българин-бизнесмен. Наградата е на името на първия главен мюфтия в страната. Той е с родители българи, но е приел исляма. Тя се присъжда на собственика на фирма „Карнела“ предлагащ на сънародниците мюсюлмани хелал храна. Това е Павел Стоянов, който има сертификат за тези продукти.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    12
    123
    3 -1
    09:59, 16 дек 2017
    Голям "духовник" е този. Цялото му интервю е за пари, имоти, вътрешна и външна политика... Защо и как да ви преведат пари на Вас, след като са ви блокирани сметките, за неплащане на осигуровки в размер на близо 6 000 000, 00 лева? След като не уважавате родната си държава и не спазвате законите в нея, защо някои да ви има доверие и да ви дава да управлявате държавни пари? Или вие виждате в това възможност да "папате"?
  • 2
    Де
    Делириос
    1 0
    14:45, 17 дек 2017
    Хеййй мюфтия искаш пари за партия ДОСТ ли ?

    Ще получите парите в джехенема,вие сте най-големите крадци в регона,макар че в исляма се забранява строго да се краде.

    А вашия диктатор Ердоган да подава оставка,иначе се излага много ама много

Още новини

Последни новини