Американският регулатор посегна на интернет неутралността

Американската федерална комисия за регулиране на съобщенията (FCC) прие решение, което изцяло променя интернет неутралността.

Комисията реши да отмени правилата за неутралност в интернет, което потенциално ще прекрои онлайн картата по неописуем начин, коментира The New York Times.

Правилата за неутралност гарантираха, че големите интернет доставчици не могат да блокират ресурси (сайтове и услуги), нито да предлагат такси за по-бърз или ексклузивен достъп до определени услуги и съдържание, без разлика кой ги предлага. Net neutrality забранева интернет доставчиците да дават привилегии на отделни сайтове или марки. Така големите американски компании като AT&T, Comcast и Verizon не можеха да лансират за своите абонати фирми срещу заплащане за по-бърз достъп до техните сайтове. Нито да филтрират, забавят или блокират съдържание на конкуренти в своите мрежи.

С приетите промени федералното правителство в САЩ вече няма да регулира високоскоростния интернет. Той ще се счита за услуга, подобно на ползването на телефонни линии. Интернет се разглежда не като информационна, а като комуникационна среда.

Председателят на FCC Аджит Пай защити решението, като каза, че с него гиганти като AT&T ще могат да предлагат много по-широк спектър от услуги, което реално е в плюс за потребителите. Лобистите нарекоха промените "възстановяване на свободата в интернет", което се приема от обществеността като подигравка на правителството.

Спорното решение бе прието с решаващия глас на Пай, който лично лобираше за отмяната на интернет неутралността.

Новината предизвика моментална реакция.

Netflix коментира в официалния си профил в Twitter, че това не е краят, а само началото на дълга съдебна битка.

Намерения за съд заявиха и неправителствените организации „Публично знание“ и Националната испаноговоряща медийна коалиция.

Американската интернет асоциация, в която членуват гиганти като Facebook и Google, също обяви, че ще обмисли завеждане на дело в съда. 

Решението на FCC отразява визията на администрацията на Доналд Тръмп. Ще минат минимум няколко седмици, преди то да влезе в сила и то в случай, че няма битка в съда, каквато изглежда се очертава.

Конгресмени и сенатори от Демократическата партия публично обявиха, че ще подготвят законопроект, който да блокира решението на FCC.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини