Валери Симеонов: Не искам да виждам Борисов. Преглед на печата

"Сега":

Бойко Рашков: По три случая ни се пречи да извършим проверка

"Има заповед на главния прокурор Сотир Цацаров от 20 ноември 2015 година. С тази заповед Цацаров забранява на своите подчинени прокурори на националното бюро да се предоставят: документите, на които се основава искането за използване на СРС-тата, резултатите, получени в хода на прилагане на СРС-та, получените веществени доказателствени средства", обяви председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков по Нова тв

"Тъй като има такава заповед, на нас ни се отказва да се запознаем с тези материали. Затова аз заявих в българския парламент, че бюрото оттук нататък няма да може да уведомява гражданите със 100% убеденост, че те са били подлагани на СРС-та", добави той. "По отношение на три случая на нас ни се пречи да извършим проверка", оплака се Бойко Рашков. В един от случаите става дума за противодържавно престъпление, което е било "екзотично, дори по тоталитарно време", уточни той.

Коалиция. 

"Сега":

Валери Симеонов: Не искам да виждам Борисов

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че предложенията му за промяна на концесионния договор за "ски зона - Банско" и изграждане на втори лифт са били саботирани от министър-председателя Бойко Борисов. Напрежението в управляващата коалиция е видимо, след като вицепремиерът Симеонов и Бойко Борисов влязоха в задочен спор и по време на заседанието на Министерски съвет миналата седмица.

Европейски съвет. 

"Монитор":

Борисов настоя границите на ЕС да се пазят като Берлинската стена 

Премиерът поиска силна и бърза външна политика за мигрантския поток към Европа

Границите на ЕС да се пазят строго, както едно време. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет в Брюксел и даде за пример силната охрана навремето между Източен и Западен Берлин. Повод за коментара му е една от спортните теми по време на съвета дали да паднат задължителните квоти за мигрантите. По думите му страната ни е в деликатна ситуация защото само след две седмици поемаме председателството на ЕС и трябва да балансираме между всички позиции. Според него ЕС трябва много силно да се намеси в геолополитиката, която се води в момента. "Виждате Тръмп, Путин, Ердоган, Арабската лига взимат решения, които носят някакви последици. Спорът какъв е между Юнкер и Туск - колко пари и как да приемаме все повече и повече мигранти. Едни водят войните и ползват репарациите от петрол, а другите ще се избием кой колко мигранти ще поеме. Това не се харесва на страните в пограничните райони.

Интернет. 

"Дума":

87% от българчетата използват интернет

87% от българските деца използват интернет и всяка година този процент се увеличава. Дигиталният свят крие невероятен потенциал, но и твърде много рискове и опасности. Това са част от констатациите в доклада на председателя на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде, представен на конференцията "Състоянието на децата в дигиталния свят през 2017 г.", организирана в София от УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето.

В България 73% от децата имат фейсбук, a всяко трето дете има публичен профил. Всяко пето дете се среща с някого, с когото не се познава. Най-голям риск е, че не се знае с кого си пишеш. Нужно е да се помогне на децата, за да бъде намален рискът при онлайн комуникацията, смятат от двете организации. 48% от децата в социалната мрежа не могат да различат дали една информация е вярна или не. Всяко трето дете признава, че са се държали обидно с него, сочат данните.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини