Mинистър Нено Димов пое председателството на Съвета на ЕС по околна среда

Mинистърът на околната среда Нено Димов е поел символично председателството на Съвета на ЕС по околна среда от естонския си колега Сиим Киислер. Това председателство се дава на ротационен принцип, а церемонията по предаването му е била днес в Брюксел.

Това е първото такова председателство за България и започва фактически от 1 януари 2018 г. и ще продължи половин година - до 30 юни 2018 г.

Като ротационен председател на Съвета на ЕС по околна среда страната ни ще работи за "запазване на високите стандарти за опазване на околната среда и качеството на живот на населението чрез устойчив растеж и "зелена икономика", се посочва от пресцентъра на МОСВ.

Основните приоритети на българското председателство ще бъдат кръговата икономика и екологичните иновационни инициативи, насочени към ефективното използване на ресурсите, намаляване на вредното въздействие върху околната среда и здравето на хората, включително посредством нови технологии. Акцент ще бъдат подобряването на въздуха и по-добрата му регулация.

Екоиновациите и преходът към кръгова икономика бяха обект на обсъжданията и на провелата се среща с представители на международните екологични организации (Green 10) в Брюксел.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    В.
    В. Филипов
    0 0
    13:18, 15 дек 2017
    Нено Димов – мин. на околната среда, поел символично предсдателството…
    И се говори за „кръговата икономика и екологичните иновационни инициативи, насочени към ефективното използване на ресурсите, намаляване на вредното въздействие върху околната среда и здравето на хората, включително посредством нови технологии”.
    Питам , може ли да има мин. на околната среда, който е абсолютен противник на ЗАКЛЮЧЕНИЕТО на всички учени, че глобалното затопляне е факт, заедно със всички причини за това.
    Да Нено е заедно със Доналт Тръмп- американският Президент.
    За мене истинската картина, не се вижда само от слепите и от купените!

Видеа по темата

Последни новини