Възрастно семейство тихо гасне в мизерия в Хасково

    Възрастно семейство бавно гасне в тиха мизерия в дома си близо до зала “Дружба” в Хасково.

    Богдана е на 78, Максим на 79 години. Двамата са работили цял живот – тя като технически секретар в някогашния Булгарплод, той като бригадир в АПК. За дългите години труд държава им се отплаща с пенсии от 360 лева за Максим, а за Богдана – 163 лв., отскоро 200 лв.

    Възрастното семейство успява някак да поддържа първия етаж на старата къща, където живее от десетилетия. Но доскоро. Преди две години мъжът се разболява, в рамките на година получава четири инфаркта. По-късно – пареза на крака. След като няколко пъти пада в дома си и веднъж на улицата, не се решава да напусне леглото.

    Богдана също има проблеми – луксация на единия крак, а отскоро се обажда и другия. Диагностицирали й и порок на сърцето. Той има ТЕЛК-ово решение за 54% инвалидност, тя – за 72 процента.

    “Когато Максим се разболя, се оказахме в безизходица и теглихме 2000 лева кредит за лекарствата. От банката обаче бяха наложили много къс срок и изнемогвахме. Затова изтеглихме от друга банка и върнахме заема на първата. Сега плащаме по 135 лева месечно.

    Малко по-късно обаче пак закъсахме и се видях принудена да тегля бърз кредит. 500 лв. Плащаме по 50 лева на месец, остават още две вноски. Но изнемогваме. Отопляваме се на ток, нямаме печка на дърва, няма къде да ги държим, а и сили да ги пренасяме. Зимата още не е дошла, а първата сметка за ток е 118 лв. Зимата обикновено е около 200 лв.”, разказва Богдана.

    Простата сметка показва, че от общия им приход от 560 лева 200 отиват за ток, 200 за заеми. Трябва да живеят с по-малко от 100 лева на месец, като от тях отделят и за лекарства. А те са безбожно скъпи за тяхната песнионерска кесия.

    “Изписват ми лекарства за сърцето, но аз хвърлям рецептата, защото нямам пари да ги купя. И за Максим бяха изписали едно скъпо лекарство, но успяхме да го купуваме само три месеца. После спряхме, макар че през това време имаше видимо подобрение”, продължава тъжния си разказ Богдана.

    Старците кандидатствали за помощ за отопление пред Социалната служба в Хасково. Получили отказ. Чиновниците сметнали, че средният месечен доход на двамата е цели 415 лева и 8 стотинки, а прагът бил 294.42 лв.

    Единствената помощ, която получават старците, е от дъщеря им. “Тя е разведена, но живее при свекървата. Идва да ни наглежда, тя ни пазарува, аз повече от 5 години не съм стъпвала в магазин. Пита ме какво да купи от магазина. Как да й кажа какво, като не знам какво продават. Дъщерята не може да ни помогне с пари, самата тя е на половин щат и получава половин заплата. Но по-добре половин заплата, отколкото нищо”, продължава тихата изповед на Богдана.

    “Никога няма да забравя как миналата година дъщеря ми продаде брачната си халка, за да платим тока. Няма да го забравя до края на живота си”, тук възрастната жена не успява да сдържи сълзите си. И допълва, че почти всичко ценно в доми им вече е продадено, за да оцеляват. “Накити, пръстени, монети, останали още от майка ми, сребърни прибори, всичко отиде. Остана ми един пръстен, скъп спомен ми е, но тази зима сигурно ще отиде и той”, добавя възрастната жена.

    В потвърждение на максимата, че злото никога не идва само, наскоро ги сполетяла нова беда. Съседите от горния етаж направили ремонт на покрива и поискали да платят тяхната част от сумата.

    “1500 лева! Откъде да имаме толкова пари? В крайна сметка се разбрахме, понеже къщата има общ водомер, ние да плащаме всичката вода, докато изплатим сумата. По-малко от 17 кубика не пада, плащам по 50-60 лева на месец”, продължава разказа си Богдана.

    Възрастната жена не е съгласна нейната изповед да се публикува, макар че сама повика екипа ни. “Исках просто да изплача мъката си, да ми олекне. Не искам хората да разбират, срам ме е”, изповядва жената.

    78-годишната жена се срамува, че хората ще разберат за мизерията, в която е принудена да живее.

    Макар че не тя трябва да се срамува. Трябва да се срамуват тези, които с алчността си доведоха нещата дотам, че майките и бащите ни да прекарат последните си дни в мизерия и мъки, след като са работили съвестно цял живот.

    След продължителни уговорки възрастната жена се съгласи, макар и със свито сърце, нейната история да бъде публикувана. Публикуваме и номера на сметката, в която държавата превежда пенсията й, с апел към добрите хора на Хасково. Нека дарим малко светлина и топлина в залеза на живота на Богдана и Максим.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (25)

    • 1
      Ня
      няма такава държава
      68 -2
      18:24, 13 дек 2017
      Социалните къде сте бе,олигофрени...срам нямате с вашите изисквания,а на ******ите давате яко,нямате ли капка срам бе шибаняци
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      7 -3
      19:13, 13 дек 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      Оп
      опааа
      52 -8
      19:30, 13 дек 2017
      съгласен съм,че много наши сънародници са на ръба,или направо в пропаста на беднотията,но вината не е на комшията,а наша.Вместо да опяваме колко сме зле,защо не вземем тоягите не направим нещо по-така,качествено.И м/у другото моите родители вземат общо 420 лв.пенсии.Те също плащат само половината си лекарства,стоят на студено,хранят се с 2лв.на ден двамата,нека спра до тук.Но не са извикали екип на медия,ей така,само да се оплачат.И те са работили по 45г.и са си дали здравето,пръстени и обеци ,но са запазили достойнството си.А тези търтеи,които ни смучат кръвта разбират само от сопа.Ще чакаме ли още
    • 4
      Не
      Незапознат
      24 -1
      21:08, 13 дек 2017
      То всичко тук откъдето и да го погледнеш гасне къде по-бързо къде по-бавно.Естественният подбор
      винaги е най ясно изразителен и стряскащ там където са най уязвимите прослойки.Това че много хора проявяват желание за хуманност нищо няма да промени.Най много да им се даде макар и за миг илюзорна надежда за някакво по добро бъдеще на изтиканите от живота по една или друга причина.Но какво пък едва ли има нещо лошо в това все повече да има като писателят Джани Родари-продавачат на надежда.

      НАДЕЖДА

      Ако можех да имам едно
      магазинче със две полички,
      бих продавал … познайте какво?
      - Надежда! Надежда за всички.

      „Купете! С отстъпка за вас!
      Всеки трябва надежда да има!“
      И на всеки бих давал аз,
      колкото трябва за трима.

      А на тоз, който няма пари
      и само отвънка поглежда,
      бих му дал, без да плаща дори,
      всичката своя надежда.
    • 5
      Мн
      Многопрофилен санитар
      19 -8
      22:06, 13 дек 2017
      Дядо ви Максим навремето работеше в АПК -ЮГ като бригадир на монтажна бригада строяха оранжерии и други обекти с метални конструкциивземаха много пара не можеше да се припари до него Е сега му се връща Петър Дънов казва ------не подавай ръка на всяка цена на сринал се в калта не знаеш за какво е паднал а ВАНГА казва ---- Никой не може да НАДХИТРИ СЪДБАТА си Така че си правете заключение А този Ангел Акбашев ако е син на Весо и Минка Акбашеви тези целия си трудов живот изкараха съсшмекерлъци и маймунджулуци и подлизурство на кого ли не като почнеш от председатели на АПК през Окр Н Съвет та чак до Анастас Тенев и нагоре И сега я карат такае,къф
      • Ха
        Хасково
        4 -12
        10:19, 14 дек 2017
        Пожелавам ,на теб , и децата ти , същата участ! Виж коментара
    • 6
      Ке
      Кенанския Мамун
      6 -2
      01:56, 14 дек 2017
      На 9-ти Септември що са трепели Мутрите и Бейовете ???
      ...
      .. Интересното е че баш фашистите не са нападнали Съветската Армия като е влизала в България :))
    • 7
      На едно семейство ще подпомогнем, а останалите, а дъщерята, а самотните майки, а децата които така и не се родиха...? Умря България, сложете и цветя!
    • 8
      Де
      демагогия и лъжи
      35 -1
      06:53, 14 дек 2017
      Един общински съветник не се е отказал от допълнителната заплата която получава. Сега започват новогодишни коледни балове. ....Ще се вихрят хора и кючек на баловете на всички партии .
      Иначе за празни обещания и приказки са велики.
      • Ха
        хайде помисли малко
        2 -6
        15:34, 14 дек 2017
        Дори и да има общински съветник, който е решил да... Виж коментара
    • 9
      Ка
      Канибал
      11 -1
      08:24, 14 дек 2017
      Търтеите и калинките налазили общината,кьорсофражии с големите джилове и мръсните сделки ,общински съветници от всеки калибър и цвят,тулумбаджии и достойни наследници на кир Михалаки,гордейте се.Хвала!
    • 10
      Ко
      Компакт
      15 -1
      09:20, 14 дек 2017
      За съжаление не са само те в това положение държавата отдавна е абдикирила от социалните си функции уж щяли да вдигат пенсии и т.н. реформи глупости на търкалета. Тези в Социалните служби с какво се занимават въобще или само четат алинеии размърдали са си задниците от столовете .... Да видим дали по Коледа стават чудеса #@#@#@
    • 11
      Ст
      статистик
      15 -2
      10:32, 14 дек 2017
      Как пък един от вас не разбра, че социалните помощи не се определят от социалните работници на кой да се отпуснат и на кой не. Ако беше така един м****л нямаше да получи. За съжаление това се определя от политиците, а социалната служба само изпълнява техните нареждания. Така че спрете с обидните квалификации и попитайте политиците защо за мързеливите може, а за работещите цял живот - НЕ?
    • 12
      Ян
      Янков
      20 -1
      10:35, 14 дек 2017
      Аз лично, искам да попитам Петя Георгиева Ангелова ,директор на социално подпомагане , спокойно ли спи нощем? Как гледа своите родители (дано да са живи и здрави) , като знае, че обрича двама възрастни на явна гибел? Да, ще кажете - има закон, точки ,алинеи , съгласен съм. Но къде е човешкото , това го няма написано в законите на Петя Георгиева Ангелова.
      Да не говорим за ТЕЛК-Хасково. Там е страшно. Здрави ,прави и доволни мургави българи, предимно от квартал Република, си тръгват с 75-80% , минимум. А белите българи, без значение, от какво са болни , едвам достигат 60%. Само за справка - жена на 77год. , след тежък инсулт, с пареза на лява страна , получи 56%.
      • Еп
        Епилог
        17 -2
        11:16, 14 дек 2017
        Не знам коя е Петя Георгиева Ангелова и дано не знам, но тя е последното винтче от машината, която виждате. Нито тя пише законите, наредбите и прочие бърсалки за гузни задници, нито седи на касичката с помощите. Голяма грешка е да смяташ, че малкото болтче е виновно, че машината мачка някого, ей така безмилостно и безчувствено, както само тя може. Нашият проблем е пълната пасивност на гражданите, свързана с това, което се случва с тях и около тях. Пишем. Кой го чете? Пак същите. ТЕ, не го четат. За 30 години какво се случи? Коя от "големите" партии не е била в управлението, нещо да се промени? На всеки 4 години има един месечен период на обещания и останалото време са кражби и интереси. Машината мачка. Близките знаят. Съседите мълчат, не ги засяга. "Моите заминаха в чужбина и са много добре." е успокоението. Избягали значи. Ако в къщата ви се запали пожарче, веднага ще гасите или ще викате помощ, а за държавата? Нямаме държава, изгоря, а ние гледахме. Сега ще ни вземат и територията на пожарището. Какво ще правите? Ще се разотидете мирно, кой на Оня свят, кой на ма..ната си. Пишете и си го четете, за успокоение!
    • 13
      Ре
      Реформатор- лаладжия
      21 -1
      11:11, 14 дек 2017
      Янкович ами то 90 процента от пенсонерите са в бедствено положение с 120 до 200 лв пенсии Кой да им внася в сметката ако открият такава в нета така са и децата с недъзи и малформации всички дават сметки за внасяне пари кой да даде пари и откъде парите са в богаташите а на тях хич не им дреме на патките така че директора на соц подпомагане дали е петя или цонка или бонка нищо не може да направи в този случай а за правите и мургави хора защо питаш амчи те са електорат на управляващите и ще живеят винаги така без да плащат ток вода данъци и прочие е искахме демокроция евроатлантически ценности ето ти демокрацията
    • 14
      @
      @
      10 -1
      14:35, 14 дек 2017
      Простата сметка показва, че от общия им приход от 560 лева 200 отиват за ток, 200 за заеми. Трябва да живеят с по-малко от 100 лева на месец, като от тях отделят и за лекарства. А те са безбожно скъпи за тяхната песнионерска кесия.--- пълен апсурд 50% от българите работят за такава заплата и издържат семейства !!! От утре всички да си побликуват сметките .
    • 15
      Ра
      Развратен
      6 -1
      20:32, 14 дек 2017
      Единственното спасение е да минат на ФОТОСИНТЕЗА То това бе и задачата на Костов за да умори пенсионерите в България Сега тази задача перфектно я изпълнява генерал .пожарникаря и най добрия политик на Балканите -Бойко Методиевич заедно с неговата БАНДА
    • 16
      By
      bydlo
      7 0
      22:11, 14 дек 2017
      "Елате ни вижте!"

      Се тоз вик ме среща, изпраща по пътя,
      по кръчми, по хижи - ума ми размътя.
      Отбивам се в селското бедно жилище:
      картина плачевна душа ми покъртя!
      "Елате ни вижте"

      Под - гола пръст! Смрад, дим, стени окадени,
      тъмничен въздух; в полумрак потопени
      човеци и дрипи... На също гноише
      лежи скот и стопан, духовно сближени.
      "Елате ни вижте"

      Зла бедност! Неволя! Души затъпели,
      набърчени булки, деца застарели;
      Къс ръжено тесто в пушливо огнище
      загрява се там за гърла изгладнели.
      "Елате ни вижте"

      Тегло, запустенье!... Дълбока неволя
      живота от радост, от всичко оголя!
      Тор мръсен смърди сред трънливо дворище.
      И болести, смърт тук боравят на воля...
      "Елате ни вижте"

      И вечно труд тежък и пот непрестанни -
      и пак оскудия и дни окаянни.
      Зло входа за смях и за песни заприщи!
      Тук бедност вековна е гост постоянни.
      "Елате ни вижте"

      И чупи се воля и дух под хомота
      на нужди, в дълбока нощ гасне живота:
      ни луч от съзнанье под покрива нищи!
      Човекът словесни паднал е до скота.
      "Елате ни вижте"

      "Елате ни вижте!" - той моли и стене, -
      вий, мъдри велможи, от нази гоени...
      На миг напуснете там вашто тържище
      на шум и на фрази, богато платени -
      "Елате ни вижте"

      Вий, дето в покой и в палати стоите,
      към нас приближете - вий, славни, вий, сити!
      Зърнете през нашто изгнило плетище
      и може би вам ще настръхнат космите!
      "Елате ни вижте"

      Тогаз за народа се бихте смислили
      и срам, угризение бихте сетили.
      И вашето сърце със болка заби ще.
      О, доста на думи сте нази любили -
      "Елате ни вижте!"

      "Скитнишки песни" Иван Вазов
    • 17
      Ед
      една дъщеря
      3 -3
      09:20, 15 дек 2017
      Дъщерята защо живее при свекърва си- за да не се грижи за двама болни старци всяка вечер нали ? Ами те са й родители! Чудна работа ?
      • Ха
        Хасковлия
        2 -2
        10:45, 15 дек 2017
        Ти май не четеш статията, а само драскаш отзиви. Прочети защо живее при свекърва си, и ще разбереш отговора на тъпият си въпрос.
    • 18
      До
      До Кръшков
      3 0
      18:28, 15 дек 2017
      Г-н Кръшков,моля да публикувате колко средства са събрани за клетите хора по банковата сметка на жената за да е честно и почтено!
      Благодаря!
    • 19
      Оп
      опааа
      0 -2
      20:53, 15 дек 2017
      ами тя ако не може,сигурен съм,че дъщеря и я следи
    • 20
      Ем
      Емилия
      5 0
      09:03, 16 дек 2017
      Аз също мога да кажа че сме на същия хал съпругат ми взема 320лв А аз вземам 160 лв и живеем толкова оскъдно че вечер не вечеряме за да имаме за закуска и обяд съпругат ми от една година е с рак на бъбрека аз съм сърдечна операция като си платим тока водата и кабелната и лекарствата на двамата оставаме с 150лева за храна имам син и дъщеря но немога да разчитам на и ях и те имат деца и разноски така че всеки български пенсионер е във същото положение какво да направим освен всички пред ПАРЛАМЕНТА
    • 21
      То
      тони
      0 0
      18:53, 17 дек 2017
      И моята маика е пенсионер с 200 лв пенсия. Живее сама ,баща ми е починал. И тя пие лекарства и като си плати сметките....остава с 50 лв на месец. Освен и на нея да направя банкова сметка. Всички пенсионери са в това положение. За съжаление в милата ни Родина....
    Последни новини