Обвиняемите за паралелен износ на лекарства търгували с инсулини, лекарства за онкоболни, астма, артрит

Седем човека са привлечени в качеството си на обвиняеми за паралелен износ на лекарства, придобити по нерегламентиран начин. Обвиненията са за ръководене и участие в организирана престъпна група.

В рамките на досъдебното производство са събрани доказателства, които са достатъчни, за да бъдат обвинени 7 лица. Един от тях е обвинен като ръководител на ОПГ, а другите са в качеството на обвиняеми за участие в такава група за данъчни престъпления и пране на пари.

Ръководителят на групата е задържан с прокурорско постановление за72 часа от вчера и в рамките на този срок ще бъде доведен пред специализираният съд, като има процесуални основания да бъде задържан под стража. Основанията са, че лицето може да е укрие, защото е подсъдим по два процеса- за измама и за данъчно престъпление. Това стана ясно от думите на ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг.

За едно от останалите лица, освен за участие в ОПГ, ще има обвинение за пране на пари, защото е държало в себе си 500000 в евро и лева.

За останалите обвиняеми са взети мерки за неотклонение парични гаранции между 20 000 и 50 000 лв.

Това е търговия с живота на гражданите, категоричен беше Гешев. Той уточни още, че реекспортът на лекарства не е незаконен, ако лекарствата са придобити по законен начин.

Направени са проверки на 30 аптеки и 3 болници. Не е изчерпан кръгът на разследваните, има данни за повече аптеки и болници, допълни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Гешев уточни, че посочените лица са от ОПГ, която се е занимавала с паралелния износ. Зареждането се е правило успоредно от множество аптеки и болнични заведения. До момента няма обвиняеми от тези аптеки и болници, но ако има доказателства в процеса на разследване, ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Три са болничните заведения, посочени от Спец прокуратурата на базата, на които е извършена проверка на болничните аптеки, защото това са правомощията на агенция Медицински одит, уточни Златица Петрова шеф на Медицинския одит. Болниците са частни и държавни.

От Изпълнителната агенция по лекарствата заявиха, че при една от проверките са описани голям брой рецептурни книжки на НЗОК в едно от лицата. Най- вероятно с тези книжки са вземани лекарства. Проверява се в момента дали са на реални пациенти. Лекарствата с най- високи маржове, които са изписвани са инсулини, лекарства за ревматоиден артрит, астматични лекарства и лекарства за онкоболни. Печалбата е била различна всеки ден. Проверените болници не са само онкологични.

Според прокуратурата лекарствата са придобити по нерегламентиран начин, а за да се осъществи износа най- вероятно има пране на пари.

За миналата година е постигнат износ за 70-80 млн.лв, като прокуратурата още не знае точната цифра.

От прокуратурата не очертаха конкретна схема, по които са се извършвали конкретните нарушения, уточниха, че са използвани всякакви начини да се осигурят тези лекарства, след което се е правел реекспорта. Схемите са безброй. Намерени са и лекарства от Турция, които са предмет на контрабанда.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини