6 000 огнестрелни оръжия и боеприпаси иззети за половин година

По повод на поредица от възникнали инциденти и извършени престъпления с използване на оръжия, от прокуратурата са разпоредили проверка относно валидността на разрешителните за притежание на оръжия. Проверката е за периода март-септември 2017 г. и е извършена от полицията.

Проверката е извършена предвид повишената опасност за живота и здравето на гражданите при нерегламентираната им употреба.

За посочения период постановените откази за издаване на разрешения за придобиване на огнестрелно оръжие и боеприпаси са 144 бр. Издадените откази за подновяване на разрешенията за дейности с огнестрелно оръжие и боеприпаси са 176 бр. Решенията за отнемане на издадени разрешения за дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси са 87 бр.

Иззетите огнестрелни оръжия и боеприпаси с отнети разрешения за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси са 6 191 бр.

По този повод заместник главният прокурор Ася Петрова коментира в сутрешния блок на Нова телевизия, че бил затруднен контролът над притежателите на оръжие.

"Последните две години установихме неефективен контрол на МВР по отношение на разрешителните за носене на оръжия. Имаше стотици разрешителни с изтекъл срок. Общият брой на оръжията в страната с разрешително е над 340 000. Като над 124 000 са оръжията, които се държат от физически лица с цел самоотбрана, като сред тях няма регистрирани ловци", разкри Петрова.

По думите ѝ, липсва обаче единен електронен регистър, в който да фигурират разрешителните за носене на оръжия. А това възпрепятствало работата на МВР по контрол на лицата, притежатели на оръжие.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дя
    ДЯДО МРАЗ
    2 -1
    19:00, 12 дек 2017
    И това дочакахме зам гл прокурор да признава че контролът БИЛ ЗАТРУДНЕН Ами тогава що държава сме защо е това МВР защо получават заплати защо има правителство и прокурори Ами да дойдат от Турция или Гърция или Румъния да контролират оръжието в България Пълен хаос и безхаберие в тая държава Как в социалистическа България такъв проблем не СЪЩЕСТВУВАШЕ ---питам
Последни новини