Днес е Ден на майстора

Почитаме на този ден Свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец, който се тачи като закрилник на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др.

Роден на остров Кипър и живял през IV в., Спиридон хранел бедни и сираци, лекувал болни, приемал странници. По времето на император Константин е епископ в гр. Тримитунт на остров Кипър. Просветен от Св. Дух, Спиридон узнавал тайните помисли и прегрешения на хората. Поучавал чрез любов и милосърдие към ближните. Прославил се чрез много чудеса, които били знак на проявената към него Божия милост. През 325 г. участвал в Първия вселенски събор, където доказал единството на Светата Троица. На гроба му в Тримитунт се случвали много чудеса. Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на VII век, а към времето на турското завоевание на Цариград те били пренесени в Керкира (остров Корфу).

Според народната митология св. Спиридон бил кондурджия (обущар), затова е обявен за покровител на занаятчиите. На този ден празнуват всички майстори на народните занаяти.

Народните вярвания са, че светеца предпазва от кожни заболявания. Затова жените правят специални обредни хлябове и ги раздават за здраве.

Народът особено внимателно следи времето през 12-те дни след св. Спиридон - каквото е времето, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на първия ден съответства януари, на втория – февруари, на третия - март и т.н.

На този ден не се работи женска работа. Не се шие. Ако се убоде жената на този ден, раната няма да зарасне лесно. Не се рони царевица, не се варят зърнени храни - да не излизат пъпки по тялото.

Честит празник на занаятчиите! Честито и на имениците!

На този ден празнуват всички, които носят имената: Спиро, Спиридон, Дарина, Дариела, Дария.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини