Кралят на Швеция връчи Нобеловите награди за 2017 г.

Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи тази вечер на тържествена церемония в сградата на Стокхолмската филхармония Нобеловите награди за 2017 г. по медицина, физика, химия, литература и икономика. Единадесет лауреати на най-престижните в света награди приеха от ръцете на монарха дипломи и златни медали, предаде ТАСС.

При откриването на церемонията шефът на Нобеловия фонд Карл-Хенрик Хелдин каза, че ценностите, отразени в завещанието на изобретателя Алфред Нобел, са актуални и днес. "Хуманните ценности, критическото мислене, търсенето на научни факти и верни знания трябва да бъдат в основата на нашите действия и решения - както в личния ни живот, така и в политиката и бизнеса", каза той.
 
След встъпително слово на председателя на съответния Нобелов комитет лауреатите излизаха на сцената, украсена по традиция с хиляди свежи цветя, където кралят им връчваше златните медали и индивидуалните дипломи, застанал в центъра на кръг, ограждащ буквата N - символ на Нобеловия фонд и на Нобеловите награди.
 
Тазгодишната награда за физиология или медицина получиха американците Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за откриването на молекулярните механизми, контролиращи циркадния ритъм - нашия биологичен часовник.

Германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн получиха Нобелова награда за физика за решаващ принос към наблюдението на гравитационните вълни.

Швейцарецът Жак Дюбоше, германецът Йоахим Франк и британецът Ричард Хендерсън получиха Нобеловата награда за химия за разработване на криоелектронна микроскопия, която революционизира биохимията.

Нобеловата награда за литература получи британският писател от японски произход Казуо Ишигуро за романите си, "които с голяма емоционална сила разкриват бездната, разтваряща се пред илюзорното ни чувство за връзка със света".

Ричард Тейлър от Чикагския университет получи Нобеловата награда за икономика за 2017 г. за трудовете за психологичните и социални механизми при вземането на решения от потребителите и инвеститорите.
 
Нобеловите медали с профила на учредителя на наградата са направени от 18-каратово злато и тежат по 175 грама. Любопитно е, че лауреатите по икономика получават по-тежки медали - 185 грама.
 
След връчването на наградите лауреатите, гостите, членовете на кралското семейство и правителството, представителите на научния, деловия и културен елит се отправиха на традиционния банкет в красивата старинна сграда на стокхолмското кметство.

Край нейните стени, практически едновременно с церемонията по награждаването, втора година подред имаше протестна акция срещу строежа на нов Нобелов център на остров Блазихолмен, където се намира и шведският Национален музей. Според организаторите на протеста високата съвременна сграда от стъкло и стомана завинаги ще развали облика на историческата част на града.



Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини