Празник в Мишевско, жените от селото спретнаха трапеза, благодарят на Себахатин Гьокче за обновения водопровод

Изображение 1 от 3

    Истински празник спретнаха в  Мишевско жените  от селото. Те приготвиха трапеза и поканиха на нея предприемача Себахатин Гьокче, който обнови водопровода към селото и възстанови нормалното водоснабдяване. Домакините от Мишевско бяха най-засегнати от водната криза, защото страдаше къщната им работа. Инициативен комитет събра подписи под благодарствено писмо, адресирано до Себахатин Гьокче, в което се отбелязва: ”Приемете нашите най-сърдечни благодарности за помощта и подкрепата, която проявихте за разрешаването на един жизненоважен проблем на жителите на кметство Мишевско – недостига на питейна вода, въпреки системния режим на водоподаване… С Вашата помощ, ангажираност, съдействие, финансиране се стигна до дълго чаканата реконструкция на цялото трасе, почистването на кладенците, подмяна на всички етернитови тръби и замяната им с пластмасови.

    Вашата човечност, съпричастност и добронамереност ни кара да сме горди, че сте един от нас – мишевчанин с душа и сърце.”

    На празника, който спретнаха жените от Мишевско, всяка бе приготвила по кулинарен специалитет и държеше гостът да го опита. Имаше баклави, баници, сладки. Пред всички Севда Наим прочете благодарственото писмо. Вместо тостове имаше благодарности.

    Несибе Мемиш сподели, че без вода са срещали сериозни мъки в домакинската работа. Чистенето на дома било сериозен проблем. Готвенето също се превърнало в изпитание.

    Неврие Бекир подчерта, че по време на водния режим освен липсата на вода, жителите на Мишевско трябвало да се сблъскат и с друг проблем – течащата вода била с много лошо качество.  На нея ѝ се е налагало освен това да мъкне туби до петия етаж в блока, в който живее. Тя пожела здраве и берекет. Подчерта, че каквото подхване Себахатин Гьокче го докарва до край.

    Севгинар Емурла изрази убеждението, че направеното от Себахатин Гьокче не би го сторила никоя партия и общината.

    Това не е първият случай, когато родопчанин следва завета на дедите си и осигурява вода на земляците си в нужда. В случая обаче става дума не за чешма, а за водопровод. Роденият в джебелското село Църквица предприемач продължи хаира на дедите си. Родът на Себахатин имал четири водоисточника. През 1956 г. баща му Сали направил чешма в памет на прадядо му Азис. По – късно водоизточникът бил отстъпен за водоснабдяване на земляците. Семейството имало в своите имоти, които през 1976 г. също били отстъпени за водохващане и снабдяване на Мишевско. От направата на водопровода до днес тръбите не са почиствани от ВиК. Те бяха етернитови и бяха задръстени с коренища. Авариите бяха ежедневие. В резултат дебитът спада драстично. Жителите на Мишевско изпитвали хроничен недостиг на вода. През последните две години положението станало нетърпимо.

    Сега чиста вода редовно имат всички махали на кметство Мишевско, Джебелско, както и двете махали на с.Църквица – Гъбарника и Кроячево.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини