Хасковските реформатори искат пари за културата

Да се предвидят в общинския бюджет за 2018 година средства за подпомагане на местната култура, настоява групата общински съветници на Реформаторския блок в ОбС Хасково. В докладна записка те предлагат Правила за финансово подпомагане в областта на културата, както и образец на формуляр за кандидатстване. Според предложените правила право на финансово подпомагане ще имат местни частни и общински културни организации за дейности с обществено значение, за значими културни продукти, за развитие на талантливи деца, за проучване, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство. Право на парични помощи ще имат и местни автори на исторически, научни, художествени произведения и фотодокументалистика с характер на краеведски изследвания. Не се допуска финансиране на политически партии и организации, професионални съюзи и кооперации, както и дейности с комерсиална насоченост.

Към докладната записка е приложен и образец на формуляр за кандидатстване. Според предложението на Реформаторите комисия, назначена от кмета, ще оценява молбите по точкова система според определени критерии. Освен това се предвижда до 15 дни след приключването на проекта той да бъде отчетен с документи в счетоводството на общината.

Доклдната записка е подписана от председателя на представителната група на Реформаторския блок в ОбС Хасково Антони Пашов. В групата освен него влизат Деян Янев и Красен Ангелов.

Haskovo.net


4 коментара

 • 1
  ИН
  И ние
  6 -3
  14:28, 7-12-2017
  И ние от ученическото общежитие искаме да пенсионират пом.директорката, защото навърши отдавна години за пенсия, ама кой ни чува. Тая Наска голямо властолюбие, голяма алчност. Що пари, що награди и облаги взе и все не й стигат. На гърба на другите цял живот така си я кара. С интриги съкрати сума народ,само тя да е началник. Като си любовница на директора, държат те, докато можеш да ходиш. Аман от тия публични излагации. Пенсионирайте я най-сетне, бе.
 • 2
  Юр
  Юрист
  8 -1
  15:16, 7-12-2017
  Защо правила, а не наредба???
  Доколкото предложените правила ще уреждат обществени отношения с местно значение, имайки за основа нормативен акт от по-висока степен (Закона за закрила и развитие на културата), то същите следва да бъдат разписани под формата на наредба.
  Приемам, че след реформаторите няма юрист, който да ги консултира, но това не означава че не следва да се прилага Закона за нормативните актове, указващ формата, под която трябва да се приемат подобни правила.
  Стига разбира се, предложението да не е плод на мимолетен популизъм, а има за цел трайно уреждане на отношенията между културните институции и общината като местен орган за закрила на културата - чрез стабилно закрепени в правния мир нормативни правила.

 • 3
  Юр
  Юрист
  2 -1
  15:37, 7-12-2017
  Така предложените правила се определят от Административно-процесуалният кодекс като общ административен акт, насочен към неопределен брой адресата и имащ ЕДНОКРАТНО действие.
  Докато наредбата е общ нормативен акт, имащ неопределен и неограничен брой адресати и МНОГОКРАТНО правно действие.
 • 4
  Vi
  viki
  0 0
  07:24, 8-12-2017
  Кой попита хората от културата да ли това са точните правила???? Пак хора без опит и знание в сверата на култура се заемат с нещо от което и идея си нямат!


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 13.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини