17 °C

Спипаха двама тротоарни търговци на риба, глобите до 2 бона

Двама души са хванати да продават риба на тротоара, в нарушение на наредбите, заяви за Haskovo.net директорът на областната агенция по безопасност на храните в Хасково д-р Георги Илиев.

Нарушителите са установени при масираните проверки на инспекторите вчера и миналия ден във връзка с Никулден. Двамата тротоарни търговци предлагали риба с неизвестен произход.

Съставени са им актове по Закона за храните, като глобите за това нарушение са между 1000 и 2000 лева, уточни д-р Илиев.

Проверките бяха разпоредени от изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните в София. В областта са проверени 28 обекта за продажба на риба и рибни ястия.

Инспекторите от областната агенция предстои да извършват и проверки за коледните и новогодишните празници. Ще се проверяват предимно заведенията за обществено хранене. Ще се следи за срока на годност за храните, начина за съхранение и на приготвяне, ще се оглежда хигиената в заведенията. Много важно е здравословното състояние на персонала, които трябва да имат заверени здравни книжки, припомнят от агенцията. Ще се следи и за стриктното попълване на документацията, с които заведенията да доказват, че приготвят безвредна и качествена храна.

В Хасковска област има 1207 заведения за обществено хранене, 107 ресторанта, 258 кафенета и 656 кафе-аперитива.

Анета Кутелова


1 Коментар

Последни новини