Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

Американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, по време на свое обръщение, като призова за „спокойствие и толерантност“.

„Реших, че е време най-после да призная официално Ерусалим като столица на Израел", се казва в съобщението на американския държавен глава предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

Планът за преместване на седалището на американския посланик в новопризнатата от САЩ столица също предстои да бъде задействам. Голяма част от световните лидери и водещи дипломати по-рано в сряда и вторник изразиха несъгласието си с подобно действие, Международната общност предупреди Белия дом, че такава стъпка би разрушила основните на мирните процес за решаване на израело-палестинския конфликт. 

Американски закон от 1995 г. изисква САЩ да преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим. Но предишните президенсти - Бил Клинтън, Джордж У. Буш и Барак Обама - последователно отлагаха прилагането на този закон, за да избегнат допълнително напрежение в Близкия изток.

Премиерът на Израел Бенямин Нетанхяху заяви по време на предаване на живо, излъчено в една от социалните мрежи в сряда, че „историческата и национална идентичност“ на Израел „получава важни изрази всеки ден, но най-вече днес“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини