Момче с липсваща зрителна кора изуми лекарите със способността си да вижда

7-годишно австралийче с липсваща по-голяма част от зрителната кора, изуми лекарите с факта, че е способно да вижда достатъчно добре, за да разпознава лица и играе футбол – първият подобен случай в света.

Въпреки че претърпяло сериозни мозъчни увреждания още с раждането си, най-големият проблем със зрението на момчето бил леко късогледство.

Визуалната кора е част от набраздената външна обвивка на мозъка в задната част на главата. Тя съхранява информация от ретината.

Ретината изпраща сигнали по зрителния нерв до релеен център в таламуса, известен като пулвинар, който контролира и фокусира очите, на база обектите в полезрението.

От там информацията, отива до област от зрителната кора, известна като V1. Ето тук се извършва магията.

За съжаление, момчето страдало от дефицит на ацил-Co-A дехидрогеназата – състояние, което пречи на тъканите да превърнат определени мазнини в енергия.

В крайна сметка, то се оказало с лезии в областта V1, която поне би трябвало да се намесва в процеса на превръщане на информацията от ретината в ясно изображение.

Случаят очевидно не бил такъв.

 "Въпреки обширното двустранно окципитално кортикално увреждане, детето има богати съзнателни визуални способности, не е сляпо и използва зрението си да се придвижва из пространството", казват изследователите.

Травмите в областта V1 предизвикват у засегнатите зрителни характеристики, които на са изследвани по-задълбочено.

Състоянието, известно като слепоглед се изразява това, че засегнатите виждат, без да имат усещане за каквито и да е образи.

При него хората имат способността да реагират на зрителни стимули и да усещат неща като движения, по такъв начин, че е малко вероятно просто да отгатват.

Това обоче не важи да австралийското момче. Той вижда истински картини в съзнанието си.

Успява да идентифицира щастливи и безизразни лица и да разпознае цветове.

Тъй като лезиите при детето са се формирали в ранна възраст, е възможно все още развиващият се мозък да е пренасочил информацията от ретината, за да се възполза от някоя от другите области на зрителната кора.

За да потвърдят тази хипотеза, изследователите кортографирали невронните пътища в мозъка посредством ядрено-магнитен резонанс. Те се фокусирали върху областта между пулвинара и средния темпорален зрителен дял, който отговаря за засичане на движенията.

Оказало се, че тази област е по-голяма от очакваното в лявото полукълбо, подсказвайки, че пулвинарната релейна станция е поела по-голяма част от отговорностите на областта V1 още в ранните етапи от развитието на мозъка.

Източник: sciencealert.com
 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 13.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини