27 °C

Паника в Чукотка заради 25-метрови морски създания след бурята

След бурното време в Чукотка по крайбрежието местни хора намират огромни змиевидни организми, съобщава сайта на националния парк там.

Специалистите обясняват, че това не са морски змии, нито гигантски червеи. В действителност зловещите находки са представители на вида водорасли Nereocystis luetkeana. Видът е привнесен от Тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка, където се среща от Аляска до Калифорния.

Водорослото има ствол, който достига до 25 метра дължина и постепенно се разширява към върха. В края му има 20-сантиметров мехур, който наподобява глава на змия. От него излизат разклонения с дълги листа. 

Нереоцистисът е едногодишно растение, което обитава до 20-метрови морски дълбини. Започва да расте през февруари, през декември се отделя от дъното и започва пътешествието си из Тихия океан. Теченията обикновено изхвърлят стволовете на Алеутските и Командорските острови. Заради бурите и силните ветрове тази есен обаче са се появили на непривични места, плашейки хората там, като нещо невиждано досега.


Хороскоп за 14.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини