Разбитото сърце = сърдечен инфаркт

Кавгата с партньора и други членове на семейството, лошата вест за любим човек, физическо заболяване или дори автомобилна катастрофа могат да разбият сърцето и да причинят симптоми на сърдечен инфаркт, съобщи в. "Дейли телеграф".

Изследователи от болницата "Мириам" и университета "Браун" в Роуд айлънд са открили 70 пациенти със състоянието "синдром на разбитото сърце" между 2004 г. и 2008 г.

Две трети от тях страдали от краен емоционален или физически стрес поради различни причини, точно преди да се проявят симптомите им.

Всички пациенти дошли в болницата със симптоми, наподобяващи тези на хора, които са получили инфаркт на миокарда, включително бодежи в гърдите и задъхване.

Един на всеки петима бил в критично състояние и се нуждаел от спешно лечение, за да му се спаси животът. Кардиолозите обаче установили, че сърдечният мускул на тези пациенти не е увреден, както от реален инфаркт на миокарда.

След лечението почти всички пациенти, повечето от които жени след менопауза, са се възстановили напълно.

Изследването е публикувано в "Америкън джърнъл ъв кардиолъджи".

"Кардиолозите и лекарите понякога трудно слагат диагноза на пациенти, страдащи от синдрома на разбитото сърце", казват специалистите. Те смятат, че синдромът може да бъде отключен от прилив на хормони на стреса към сърцето.

Той рядко завършва със смърт при условие, че пациентите бъдат лекувани с медикаменти, респиратори и други апарати през първите 48 часа.

Наблюдавано е, че синдромът на разбитото сърце се среща по-често през пролетта и лятото, а реалните инфаркти на миокарда са по-характерни за зимата.

Състоянието за пръв път е описано в началото на 90-те години на 20 в. от японски учени. БТА



Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини