Избират младшите посланици на „Славейков“

В специализирания кабинет по история на СУ „Петко Рачов Славейков”, спечелило  проект за участие  в  Програмата за училища - посланици на Европейския парламент, се проведе въвеждащата среща-разговор между преподавателите, определени за старши посланици и отговорници за изпълнението на Програмата от страна на училище „Славейков”и желаещите да участват в проекта ученици от гимназиалния курс на обучение. Старшите посланици са учителите по история Димитър Димов и по география Милка Белева. Основното изискване към учениците, които ще се титулуват младши посланици на ЕП, е да владеят английски или немски език на високо ниво, да имат изяви и изразена гражданска позиция. Учениците трябва да бъдат на възраст над 15 години, да имат отлични познания по история и география, да са запознати в дълбочина с работата на Европейския парламент и със същността на европейските институции.

Според изискванията на Програмата групата младши посланици от едно училище трябва да включва не повече от 20 души.35 от най-добрите гимназисти на СУ „П. Р. Славейков“ от 9 клас нагоре се отзоваха на поканата въвеждащата среща. Присъства и директорът Милко Багдасаров, както и други  членове на ръководството на училището.

Славейковци са изключително амбициозни да се справят най-добре от 30-те училища в цялата страна, одобрени за участие за училища-посланици. Решимостта на младшите посланици да спечелят надпреваратаи да участват в специалното издание на "Евроскола" в Страсбург за училища- посланици е завидна. Основания за това им дава опитът, постигнат досега, който включва 20 години активна проектна дейност със сродни училища от европейските страни-членки по линия на образователните програми на Европейския съюз, създаден през 2002г. Европейски коридор, обновяван през 2007 и 2013г., който е и прекрасно нагледно средство за огромната роля, която ЕС има в нашия живот. Увереност в успеха дават и дветепосещения на ученически групи по линия на програма "Евроскола" през 2010 и 2015г. в Страсбург, където славейковци представяха България и бяха „евродепутати за един ден“.

Основната цел на Програмата за училища-посланици е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз (ЕС), европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и относно Европейския парламент (ЕП) като институция, която представлява гласовете на гражданите и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред.

Програмата за училища посланици се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини