24 °C

Учени обърнаха посоката на времето

Международна група физици успя да обърне посоката на времето за двойка взаимносвързани частици. Изследователите доказват, че за квантово заплетени кубитове спонтанно се нарушава вторият закон на термодинамиката, според който в затворени системи, които не са достигнали равновесие, ентропият само нараства. Учените са публикували статия в arXiv.org.

Времето върви само в една посока, според втория закон на термодинамиката и то точно тази, в която ентропията се увеличава. В макросвета по-горещите тела отдават топлина на по-студените и никога не се случва обратното. Но с двойката кубитове не се случва точно това. 

Чрез ядерно-магнитен резонанс, при който ядрата на атомите поглъщат електромагнитна енергия, учните "нагрели" двойка кубитове до различни температури, изменяйки енергията на спина им. След това физиците експериментално проследявали изменението на техните температури и така определили посоката на потока топлина.

Кубитовете били ядра въглерод-13 и водород в разтвор хлороформ. Разтворът бил поставен в свръхпроводников магнит, който генерирал статично електромагнитно поле, насочено надлъжно. Манипулирането на системата взаимосвързани частици се извършвало с напречни радиочастотни полета. Учените проследили процеса на предаване на енергия между ядрата в рамките на няколко милисекунди, което е много по-малко от времето, необходимо за нарушаване на корелацията между тях.

Учените установили, че когато частиците не са заплетени, термодинамичната стрелата на времето има обичайната си посока. Студеният кубит се загрявал, горещият се охлаждал. Когато кубитовете били квантово заплетени (корелирани), топлината спонтанно се предавала в обратна посока. Учените считат, че явлението би трябвало да се наблюдава и в големи системи квантово заплетени частици - топлината се предава от студените към горещите кубитове...
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 19.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини