5 °C

Оборудват ЦСМП-Кърджали с мобилни кабинети и техника на световно ниво без аналог в страната

Две високопроходими мобилно-диагностични кабинета, оборудвани с апаратура за телемедицина получава Центърът за спешна медицинска помощ за насърчаване на иновациите в Кърджалийско. Техниката е на световно ниво и няма аналог в страната. Тя постъпва съгласно проект за трансгранично сътрудничество по програма ИНТЕРРЕГ на Европейският съюз между ЦСМП-Кърджали , болницата в Кавала и тамошната медицинска асоциация. Общата стойност на проекта е 1 391 408 евро, като 666 854 евро от тях ще бъдат приведени на водещата организация-Центърът за спешна медицинска помощ. С тях ще бъдат закупени мобилните кабинети и апаратура за тях. Апаратура ще получи и гръцката болница.

Днес партньорите по проекта представиха пред съмишленици и медии параметрите му. Гости бяха зам.-областният управител Севда Камбурова, д-р Евангелос Капмуридис, представител на основната болница в Кавала, д-р Анастасиос Костас , представител на медицинската асоциация в Кавала, д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ, Елена Паскалева, началник на Районния център 112 за Южен централен район, комисар Сергей Заимов , началник на Пожарната в областта.

Д-р Атанас Митков директор на ЦСМП представи проекта. Той припомни, как идеята да се въведат апарати за телемедицина в Кърджалийско се зародила при съвместно пътуване с директорът на МПБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“-доц.д-р Тодор Черкезов. През 2013 г. Центърът получава пет апарата „Мортара Ели“10. По късно в региона се тества модерният „Корпулс-3“. През 2015 г.със средства ,предоставени от Министерството на здравеопазването са закупени два апарата от този модел.Апаратът позволява в движение да се отчитат показатели като кръвно,пулс,да се правят и препредават данни от електрокардиограми и др. С настоящият проект ЦСМП ще работи в съответствие със световните тенденции в медицината,подчерта д-р Митков. Според него ще се създадат стандарти за здравословни и безопасни условия на труд на работещите екипи.

Със средства по проекта ще бъде изработен План за действие при извънредни ситуации, ще се извърши симулация, ще се обучат екипите за работа с новата техника. Това ще доведе до чувствително подобряване на медицинската помощ в планинските райони от двете страни на границата.

С този проект трудностите, които изпитват екипите на ЦСМП при реакция в планински условия ще бъдат преодолени, посочи в приветствието си зам.-областният управител Севда Камбурова.

Проектът ще приключи през септември 2019 г., когато се очаква да постигне целите си.

Георги Кулов
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.11.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини