20 °C

Оборудват ЦСМП-Кърджали с мобилни кабинети и техника на световно ниво без аналог в страната

Две високопроходими мобилно-диагностични кабинета, оборудвани с апаратура за телемедицина получава Центърът за спешна медицинска помощ за насърчаване на иновациите в Кърджалийско. Техниката е на световно ниво и няма аналог в страната. Тя постъпва съгласно проект за трансгранично сътрудничество по програма ИНТЕРРЕГ на Европейският съюз между ЦСМП-Кърджали , болницата в Кавала и тамошната медицинска асоциация. Общата стойност на проекта е 1 391 408 евро, като 666 854 евро от тях ще бъдат приведени на водещата организация-Центърът за спешна медицинска помощ. С тях ще бъдат закупени мобилните кабинети и апаратура за тях. Апаратура ще получи и гръцката болница.

Днес партньорите по проекта представиха пред съмишленици и медии параметрите му. Гости бяха зам.-областният управител Севда Камбурова, д-р Евангелос Капмуридис, представител на основната болница в Кавала, д-р Анастасиос Костас , представител на медицинската асоциация в Кавала, д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ, Елена Паскалева, началник на Районния център 112 за Южен централен район, комисар Сергей Заимов , началник на Пожарната в областта.

Д-р Атанас Митков директор на ЦСМП представи проекта. Той припомни, как идеята да се въведат апарати за телемедицина в Кърджалийско се зародила при съвместно пътуване с директорът на МПБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“-доц.д-р Тодор Черкезов. През 2013 г. Центърът получава пет апарата „Мортара Ели“10. По късно в региона се тества модерният „Корпулс-3“. През 2015 г.със средства ,предоставени от Министерството на здравеопазването са закупени два апарата от този модел.Апаратът позволява в движение да се отчитат показатели като кръвно,пулс,да се правят и препредават данни от електрокардиограми и др. С настоящият проект ЦСМП ще работи в съответствие със световните тенденции в медицината,подчерта д-р Митков. Според него ще се създадат стандарти за здравословни и безопасни условия на труд на работещите екипи.

Със средства по проекта ще бъде изработен План за действие при извънредни ситуации, ще се извърши симулация, ще се обучат екипите за работа с новата техника. Това ще доведе до чувствително подобряване на медицинската помощ в планинските райони от двете страни на границата.

С този проект трудностите, които изпитват екипите на ЦСМП при реакция в планински условия ще бъдат преодолени, посочи в приветствието си зам.-областният управител Севда Камбурова.

Проектът ще приключи през септември 2019 г., когато се очаква да постигне целите си.

Георги Кулов


Хороскоп за 16.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини