Синодът не взел крайно решение за македонската църква заради опасност от разкол

Ако ние направим едностранно това, което иска Македонската православна църква (МПЦ), има опасност и ние да попаднем под схизма. Българската православна църква (БПЦ) няма как сама да вземе такова решение и да даде автокефалия на Македонската православна църква. Това стана ясно от думите на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в ефира на БНТ по повод искането Българската църква да стане Църква-майка на македонската.

Решението на Светия синод е ясно, то не е двузначно. Синодът ще съдейства пред поместните църкви за установяване на каноничния статут на македонската църква. Светият синод излъчи и комисия, която ще движи тези въпроси. Тя ще се застъпи пред останалите поместни църкви. Този процес не бива да бъде потискан или тласкан еднозначно от Българската православна църква, смята митрополит Антоний. По думите му най-важно е македонската църква да не страда от изолация и ние сме длъжни на поисканото от тях съдействие да откликнем. Пътят е стръмен и чрез молитвата ние ще преодолеем препятствията. Дипломацията трябва да бъде доста ювелирна и внимателна, затова и Светият синод излъчи толкова широка комисия, поясни митрополитът. 

Сръбската православна църква е наложила схизмата на МПЦ и тъй като тя е наложила схизмата, тя трябва да я вдигне. За да бъде отворена вратата за преговори с останалите поместни православни църкви, трябва да се изчистят всички пречки. За нас е важно да бъде вдигната схизмата и да бъде възстановено евхаристийното общение с останалите поместни църкви. Ролята на вселенската патриаршия също няма да бъде маловажна. Доколкото съм запознат, текат разговори между македонската и сръбската църква за вдигане на схизмата над МПЦ, разясни още митрополит Антоний.

Вчера (27 ноември) видни общественици, журналисти, учени, представители на големи македонски родове се обявиха в подкрепа на искането на МПЦ, като се събраха пред Синодалната палата в София на мълчаливо бдение. Според тях Българската патриаршия има своите основания категорично да подчертае историческата истина за произхода на възобновената като Македонска православна църква – Охридска архиепископия, както и за нейното екзархийско наследство.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини