Хилари Клинтън критикува Тръмп и Китай за Северна Корея

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън призова президента Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Цзинпин да работят за намирането на дипломатическо решение на кризата около Северна Корея, съобщават американските медии.

Клинтън, едно от емблематичните лица на Демократическата партия, която беше основният опонент на Тръмп по време на президентските избори през 2016 г., разкритикува остро агресивния подход на американския президент по въпроса.

По време на реч на годишната конференция на влиятелно китайско списание, Клинтън призова двамата държавни ръководители да избягват "шумните заплахи" и "личните подигравки", когато говорят за Северна Корея и настоя за многостранни преговори за разрешаване на кризата по дипломатически начин.

"Пекин трябва да помни, че и пасивността също е избор", подчерта тя.

Освен Северна Корея, САЩ и Китай, преговорите за премахването на ядрените оръжия на Корейския полуостров трябва също така да включват и Русия, Южна Корея и Япония, настоя Клинтън.

Освен това тя също така разкритикува Китай за "дискриминация срещу американските компании" и "изкривяване на валутните практики", като коментира, че консолидацията на властта от страна на Си Цзинпин причинява "безпокойство" у другите страни в Източна Азия, както и в САЩ.

"Пътищата към легитимността на държавното ръководство минават през отговорно сътрудничество, не през военно укрепване, териториални спорове за острови или тормоз на малки съседи", изтъкна Хилари Клинтън.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини