Откриват до месец първия соларен проект в Чернобил

Първият соларен проект в зоната около Чернобил се очаква да бъде одобрен от властите през следващия месец, маркирайки стъпка напред в плана на инвеститорите да вложат 100 милиона евро в изграждането на възобновяеми източници на енергия в зоната, предава Bloomberg.

Проектът е разработван от украинската инженерна компания Rodina Energy Group Ltd. и Enerparc AG, базирана в Хамбург, Германия. Размерът Първият соларен проект в Чернобил е готов ще бъде 1 мегават и ще струва около един милион евро, казва Евгени Вариагин, главен изпълнителен директор на "Родина".

"Малко по малко искаме да възродим зоната", казва той. "Тя не трябва да е като черна дупка в средата на Украйна. Нашият проект е на 100 метра от реактора".

През юли 2016 г. министърът на екологията обяви план с цел ревитализирането на ивица от 1 600 км. около мястото на атомната авария от 1986 г.

Радиацията в зоната прави залесяването и отглеждането на храна твърде опасно, затова поставянето на възобновяеми мощности е смятано за изключително продуктивен вариант за празната зона.

За да привлече инвеститори, правителството предлага земята евтино, както и сравнително високи субсидии за електроенергията. Rodina и Enerparc си подсигуриха договор, с който ще получават допълнителни 15 евро цента на киловат час до 2030 г. Това е почти 40% повече, отколкото средното за соларна енергия в Европа.

"Цената е по-висока, защото пазарът е рисков - това е", казва Пиетро Радоя, анализатор в BNEF.

Други енергийни компании също имат интерес. Френската Engie SA провежда тестове. Китайските GCL System Integration Technology Co. Ltd и China National Complete Engineering Corp. също казаха, че имат интерес към изграждането на соларен парк.

Rodina и Enerparc планират да изградят още 99 мегавата мощности в Чернобил. Правителството пък заяви, че е готово да работи с още инвеститори.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини