Оранжев код е в сила за Кърджали, където ще има значителни валежи, предимно от дъжд

Значителни валежи от дъжд и от сняг. Ще се трупа снежна покривка. Още в нощните часове, първо в западните райони ще завали дъжд. В сила за понеделник са предупреждения от първа и втора степен за значителни валежи. В Западна и Централна България дъждът ще започне да преминава в сняг към обяд, като ще се трупа снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см. 

Оранжев код за валежи от дъжд и сняг е обявен в 17 области на страната, информират от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

За София, София Област, Перник и Кюстендил, Ловеч и Габрово е в сила оранжев код. Там ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа ще бъде 20-30 л/кв. м., а снежна покривка - 10-20 см. В Монтана, Враца, Плевен и Велико Търново ще има значителни валежи от дъжд, които ще преминават в сняг, а кодът е оранжев. Прогнозните количества са 20-30 л/кв. м. Ще се образува и снежна покривка. В Пазарджик кодът също е оранжев заради интензивни валежи, които отново ще преминат в сняг. Количества ще бъдат между 20-35 л/кв. м. 

В повечето райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см. 

Оранжев код е в сила и за областите Хасково, Кърджали и Стара Загора, където ще има значителни валежи, предимно от дъжд, а количества ще бъдат между 20-40 л/кв. м. В Благоевград ще има интензивни валежи, които в по-голямата част на областта ще преминат в сняг. Там кодът отново е оранжев, а количества на валежа ще бъдат 20-35 л/кв. м. С изключение на крайните южни райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.  

За Oбласт Смолян e в сила оранжев код за интензивни валежи, които ще преминат в сняг. Количества ще бъдат 20-35 л/кв. м., а в повечето райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см. В Пловдивска област ще има значителни валежи от дъжд, в планините – от сняг. Кодът е оранжев, а количества на валежа 20-35 л/кв. м. На места ще се образува снежна покривка с дебелина 5-10 см.

За Област Видин е обявен жълт код за валежи от дъжд с прогнозни количества от 10-20 л/кв. м. В южните планински райони на областта дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка. За Русе, Търговище, Разград, Шумен, Сливен, Ямбол, Бургас и Варна е в сила жълт код за обилни валежи от дъжд, а прогнозните количества са между 15 и 25 л/кв. м. Единствените области, в които не са обявени кодове за опасни метеорологични явления са Силистра и Добрич. 

nova.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини