Учени предупреждават за пандемия от болестта на Паркинсон

След четвърт век от Паркинсон ще са болни близо 13 млн., прогнозират учени в публикация JAMA Neurology.

Как ще се развие тенденцията на разпространение на болеста на Паркинсон показва ново изследване на учение от Университета Рочестър в Ню Йорк и Университета Неймеген (Нидерландия) 

Неврологичните разстройства са главната причина за загуба на работоспособнист в световен мащаб към днешна дата. Най-бързо се увеличава броя на заболелите от Паркинсон. За периода от 1990 до 2015 год броят на случаите на настъпила  смърт или инвалидност заради Паркинсин се е увеличл повече от два пъти.

Данните сочат, че в следващив четвърт век броят на заболелите ще се увеличи около два пъти и по най-оптимистична прогноза ще достигне 12,9 млн. души, при 6,9 млн случаи през 2015 год. Авторите определят зловещата цифра, като анализират текущите тенденции и данните за нарастването на населението на света, включително застаряването му.

Терминът "пандемия" се използва за инфекциозни заболявания, но ако можеше да бъде употребено за болестта на Паркинсон, то подобни цифри и тенденцията имат именно пандемичен характер на разпространение.

При това диагностиката на болестта на Паркинсон не е на най-добро ниво, отбелязват авторите, даже в развитите страни. В САЩ за изследване на заболяването за похарчени едва 200 млн. долара, докато за СПИН - около 3 милиарда.

В Китай на два миллиона души с болест на Паркинсон се падат едва 100 специалисти по лечение на това заболяване. Изследователите призовават проблемът да получи сериозно проучване и незабавно да започне разработка на план за решаването му, както навремето със СПИН, туберкулозата и други застрашително разпространяващи се заболявания.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини