Рудниците в Мадан и Златоград се превръщат в модерно метро, растат инвестициите, собствениците обещават и ръст на заплатите

Изображение 1 от 2

    2.5 млн. лв. са инвестирани в техника за трошачния корпус на Рудоземската обогатителна фабрика/РОФ/, който беше официално открит днес. Това е най голямата инвестиция в обогатителна фабрика през последните 40 години. „Горубсо“ Мадан вече е стабилизирано след трусовете преди няколко години, а собствениците, в лицето на КЦМ и „Минстрой“ планират дейността в мащаб за 15 години напред.

    В Златоград се правят също такива трошачни линии, а монтажът им започва в края на месеца. "Така се обновява цялото производство от забоя, преминавайки на механизирано пробиване с карети, возене с камиони, изобщо под земята става като метро. Променяме всичко, това е много добро, инвестициите са големи, но се увеличава производителността, заплащането, а за мен най-важното е безопасността и условията на труд. Те са вече съвсем различни, отдавна няма миньори да къртят на ръка и да товарят с лопати", каза при откриването на новата трошачна линия в Рудозем единият от собствениците на мините Николай Вълканов.

    За тази година дружеството е вложило общо 15 млн.лв, а според ръководството на рудниците, това е малка част от случващото се там. През последните пет години всяка година се увеличават заплатите на миньорите, брутните в момента са 1500 лв., а всяка година се вдигат с минимум 10%, като увеличение е заложено и за 2018г. Според Вълканов, последните години, дружествата в Мадан, Златоград и Лъки са по-успешни отколкото в най-добрите години на бившия минен гигант.

    „Днес стигнахме до 6000 тона месечен концентрат в Мадан, Златоград и Лъки. „Гуробсо-Мадан“ в най-добрите си години произвеждаше 1000 тона концентрат, сега произвеждат 2100 тона. Златоград произвеждаха 600-800тона - сега произвеждат 1500 тона. В Лъки минаха 1500 тона“, обобщи минният предприемач и допълни, че обещаното от него развитие на рудодобива в региона вече е факт.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини