Русия призна изтичане на радиация

Хидрометеорологичната служба на Русия заяви за мощно изтичане на радиация в района на Челябинск

В Челябинска област през септември и октомври са отчетени екстремно високи стойности на замърсяване на околната среда с радиоактивния изотоп Рутений 106 (Ru-106), съобщава службата на сайта си. .

На 25 септември и в периода до 1 октомври общата бета активност в пробите за радиоактивни аерозоли е била повишена във ввички измервателни точки в Южен Урал. 

Превишениетов населеното място Аргаяш е било 986 пъти по-голямо от предишния месец.

В съседния Новогорний на 18 километра от Аргаяш превишението било 440 пъти.

Двете населени места са в близост от "Маяк" - предприятие, което по публичи данни произвежда компоненти за ядрени оръжия, изотопи, съхранение и регенериране на отработено вдрено гориво.

От 29 септември до 3 октомври превишения на Ru-106 бяха регистрирани над цяла Европа. Френският институт за ядрена безопасност IRSN съобщи за изтичане на Рутений-106. Облакът с ниска радиоактивност е засечен над Франция в периода 27 септември – 13 октомври. Причината за радиоактивността е инцидент в ядрен обект в Русия или Казахстан, южно от Урал, станал в края на септември. Количеството Рутений-106, което е било изхвърлено в края на септември, е много голямо – между 100 и 300 терабекерела, според доклада на IRSN. Институтът подчерта, че не може да става въпрос за инцидент в ядрена централа. Също така, отчетените стойности са много над нормата, но далеч под опасните за човешкото здраве.

Комитетът за атомен и енергеин надзор и контрол на Казахстан, който извършва мониторинг на радиационния фон отрече да е имало завишения в страната. Обаче по-рано, на 16 октомври, "Ъ" съобщи за възможна авария в предприятието "Маяк" в Челябинск, като цитира местни правозащитници. Те твърдят, че изтичането е станало на 24 - 25 септември при "горещи тестове" на нови контейнери с отработено ядрено гориво. Предствители на "Росатом" и "Маяк" отричат да е имало изтичане.

С името на химкомбината "Маяк" е свързана забравената "Киштимска авария" - първата радиационна извънредна ситуация в СССР на 29 септември 1957 год., в закрития град Челябинск-40 (сега Озьорск).

Тогава заради излизане от строя на системата за охлаждане се взривява хранилище с обем 300 кубически метра с около 80 куб. м високорадиоактивни ядрени отпадъци в него. Взривът изхвърлил дебелата 1 метър 160 тонна бетонова плоча над хранилището и в атмосферата попаднали 20 млн кюри радиоактивни вещества. Облакът за 10 -12 часа разнесъл радиоактивните вещества по протежение на 300 - 350 км североизточно.Зоната на радиационното замърсяване обхванала "Маяк", военното градче, затворническа колония и територия с площ 23 000 кв. км. с население 270 000 души в  Челябинска, Свердловска и Тюменска област.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини