Легендарният щангист Наим Сюлейманоглу почина

Легендарният щангист Наим Сюлейманоглу почина. Припомняме, че след трансплантация на черен дроб олимпийският шампион по вдигане на тежести получи мозъчен кръвоизлив и се наложи лекарите да се намесят. Операцията е продължила час и половина. Турските медии съобщават, че президентът Реджеп Ердоган е бил информиран за случая и е предложил всяка възможна помощ за семейството на спортиста.

Наим Сюлейманоглу е роден в кърджалийското село Птичар на 23 януари 1967 г. Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 г. за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на Съветския съюз. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов.

По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 г. Шаламанов успява да емигрира в Турция. Той получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу. Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 г. и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.

Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988 г., 1992 г. и 1996 г. На Олимпиадата в Сидни през 2000 г. прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера. Също така е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

Новината вече е оповестена и в Уикепедия.

Почивай в мир, шампионе!

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Чо
    Чобанина
    27 -1
    17:51, 18 ное 2017
    Бог да го прости, почивай в мир Наим !
  • 2
    Ем
    Еми българи са си то си личи.
    16 -8
    21:33, 18 ное 2017
    Мидхад Паша: „... Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български.“

    Почивай в мир Наиме !
  • 3
    12
    123
    1 -5
    17:55, 19 ное 2017
    Този не е никакъв българин ,щом се преименува и за... Виж коментара
  • 4
    Чо
    Чобанина
    7 0
    19:54, 19 ное 2017
    Имайте уважение към отвъдното. Конюнкурата е била такава едно време. Наим е прославил и България. Наш съгражданин. Бог да му прости всички волни и неволни прегрешения и да го приеме в царството небесно !

Още новини

Случаен виц

Последни новини