21 °C

Планета пришълец се сблъскала със Земята

Астрофизикът Сяолей Чжан представи научната си работа, в която предполага друг възможен механизъм за образуването на континентите, публикувана в arxiv.org. Ученият разглежда варианта голям астероид или комета да са се сблъскали със Земята. Това би обяснило рязката промяна на направлението на Хавайския хребет, например. И подлага на съмнение възприетия от науката механизъм на образуване на Скалистите планини.

За да предизвика разцепването на континентите, обектът, паднал на Земята, би трябвало да е с размера на Марс. Ученият счита, че ударът с малка планета-странник, се е случил преди 750 милиона години именно на територията, която днес е Колорадското плато. Катаклизмът довел до разцепването на суперконтинента Родиния, които се появил преди 1,1 милиарда години. Кратерът, който се образувал в резултат от сблъсъка е сравним по размер с платото, площта на което е 337 хил. кв. км. За сравнение, кратерът Чиксулуб, който се образувал при падането на десеткилометровия астероид, довел до изчезването на динозаврите, има площ 25 хил. кв. кн.

Откъде се е появила планетата? Преди 4,5 милиарда години друга планета - Тея, се е сблъскала със Земята. Счита се се, че при тази катастрофа се е появила Луната. Но преди 750 милиона години втора Тея не е можело да има, защото планетите от Слънчевата система вече са били на стабилни орбити. 

Ученият предполага, че планета-странник е дошла от друга система Това е възможно при въртенето на Слънчевата система около центъра на Млечния път, при което тя преминава през галактическите ръкави. Тези структури са с по-висока концентрация на звезди, газ и прах. В това скупчване на вещество се образуват масивни звезди, животът на които завършва с избухване на свърхова. При такова избухване екзопланетите биха могли да се отправят в посока на Слънцето. 

Хипотезата си ученият подкрепя с необикновения геоложки строеж на платото Колорадо, което се е образувало преди 750 милиона години.и аномалията, наречена Great Unconformity. Нормално по-старите геоложки слоеве са по-надолу, младите - над тях, но на платото разположението на слоевете е хаотично,

Ученият обръща внимание, че периодите между преминаванията на Слънчевата система през галактически ръкави съвпадат с периодите между масовите измирания на Земята и разделянето на континентите.

Засега тази хипотеза е само хипотеза на един учен. Няма сериозни доказателства, че Земята би оцеляла при подобен удар. Глобалният катаклизъм, който би превърнал планетата в нажежено кълбо, слабо се вписва във вече известната картина на геоложката и биологичната еволюция.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини