Тролеите: 5-6 таксита ни обират пътниците по спирките

    Няколко таксита редовно спират на метри след спирката на тролеите до автогарата и ни обират пътниците. За това се оплака шефът на “Тролейбусен транспорт” в Хасково Йордан Панев.

    Преди време той поставил видеокамери, които следят трафика в двете посоки и така контролира и графика на тролеите си. На мониторите ясно се вижда как малко преди пристигането на поредния тролей пред него спира такси, при това на забранено.

    “Не съм против такситата. Но нека спазват правилата. Тролеят не може да спре където си иска, още по-малко на забранено. Трябва да се спазва изискването на закона за определен брой часове зад волана на всеки водач. Ние няма как да не издаваме билети”, изреди Панев, намеквайки, че такситата не се съобразяват с повечето от изискванията на закона. “Знаем и кои са такситата, те са 5-6, едни и същи”.

    Той допълни, че е търсил съдействие от КАТ и ДАА, които да го оказвали. “В случая обаче е необходим непрекъснат контрол”.

    Повод за разговора с шефа на “Тролейбусен транспорт” стана писмо от нашата читателка г-жа Димитрова, която сигнализира, че в пикови часове чака тролей почти час, а накрая идват два един след друг. Хасковлийката е снимала и двата тролея, наредени един зад друг на спирката.

    “От 15 септември има изготвено ново разписание. Смятам, че графикът е плътен и се спазва. В пиковите часове някои от тролеите се движат през пет минути, други през 10 или 15. Разписанието се спазва, лично проверявам”, заяви Йордан Панев.

    Помолен да коментира снимката на нашата читателка - двата тролея един зад друг на спирката, Панев призна, че това се случва понякога. “Ако сте минавали с кола от болницата до автогарата в най-натоварените часове, знаете какви са задръстванията. Ако тролеите имаха отделна лента за движение, можехме да изискваме да стигат дадена спирка на минутата. За съжаление, при нашите условия това е невъзможно”, обясни Панев.

    Той показа и разписанието на тролеите. На възражението, че са трудно разбираеми, обясни: В графата е записан часът на тръгване от началната спирка. “Не можем да определим точната минута за всяка спирка по линията. Но на всяка от тях има разлепено разписанието. Не знам защо, но непрекъснато ги късат. На кого пречат?”, възмути се шефът на тролеите.

    Той обясни, че пробвали да сложат листа с разписанието под плексиглас, но и него откраднали. Затова обмисляли други антивандалски варианти.

    Йордан Панев уточни, че е издал заповед за ежедневни проверки на тролеите и показа протоколи от такива. В тях има отметки по няколко показателя: разписание – спазва ли се или не, хигиена – добра или лоша, камери – работят или не, баджове за водача и кондуктора, таксуване на пътници.

    Попитан каква е констатацията за хигиената – в повечето случаи добра или по-често лоша, Панев отговори, че преобладават добрите констатации. И уточни, че вече всеки тролей се управлява само от двама водачи – екипаж. Така е ясно кой отговаря за даденото превозно средство.

    От услугите на тролейбусния транспорт в Хасково всеки ден се възползват между 1000 и 1500 души.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ем
      Емилия
      42 -7
      14:56, 17 ное 2017
      За тролеите правелно няма ли кои да обърне внимание на тези таксита които спират и молят хората по спирките Хасковли Не се качваите на такситата защото ще ни спрът тролеите тогава няма даве возят на цената на билетчето а ще давате 3лв затова ползваите си тролеите за да имаме редовен превоз на квартал Орфеи
      • Не
        Незапознат
        4 -7
        20:05, 17 ное 2017
        Мнението ви в духа на отминалото време щях да го прочета и подмина но ме изненада голямата подкрепа която сте получили.В кв.Орфей явно са останали както се казва в по долен коментар радетели на идилията за соц.пазара.Втози дух е и призива ви във вид на тогавашен лозунг макар написан малко неграмотно с липсващи препинателни (пунктуационни)знаци.Тогава за една част те звучаха само като думи изразяващи съдържание неприложимо ако нещата се развиват естествено а не изнасилени от тогавашните соц.лидери.Но сега вече е смешно.Даже някои биха изказали не ласкаво мнение за човека изрекъл ги.Ще ми кажете ли защо ако например сме се събрали в една посока 4 човека да не си хванем такси което ще ни излезе на същата цена или по евтино отколкото тролея?Прочете още веднъж оправданието на този лъжлив папагал на коментара му за снимката.Ако причината са задръстванията тогава как двата тролея са едно след друго?Значи едновременно са тръгнали и ги застигнало това което го смята за оправдание пред общественноста.Помислете малко.
    • 2
      Ти
      тит
      23 -6
      15:47, 17 ное 2017
      Г-н Панев да вземе да се качи на един тролей и тогава да коментира ! Толкова е мръсно , че чак е гнусно !
      А такситата със сигурност има начин да бъдат спрени , но някой не иска това !
    • 3
      Г-н Панев, случайно да знае, че живеем в условията на пазарна икономика? Моля, да не бърка пазарната икономика с пазара над реката, щото там си е соц, пазар. Цените по масите са еднакви, както едно време и избираш стоката според симпатиите си към продавача, щото стоката и цената й е една и съща - та това не е пазарна икономика, а просто много пазарджии струпани на едно място. Но да се върнем на тролейте.
      1, Безсмислено е да обсъждаме закоността на така наречените маршутки - очевидно е, че извършват незаконни превози, защото те са таксита, но не са Маршутни таксита, тоест, има разлика между такси и
      маршутно такси.
      В нито едно от тях не се издава касов бон, апарата дори не е включен. Ако някой е видял в тези "маршутни" таксита пуснат апарат издаващ касови бонове нека напише тук.
      2. За НАП и ДАИ се отваря работа стига да имат желание да си я свършат, в което дълбоко се съмнявам.
      3.Г-н Панев бива и да пробва и икономически подход, щом не среща съдействие за спазване на законите от ДАИ и НАП. Например, може да се свали ВРЕМЕННО цената на билета на 50 ст. или на 60ст. (например за 1 месец)като паралелно подобри разписанието на тролеите. Не да го сгъсти, а да се проследи пътникопотока през делничните и празничните дни и да го направи удобен за пътниците, защото тролейбусният превоз съществува за да обслужва пътниците, а не обратното. Може и да се вдигне малко скоростта, с която се движат тролеите, ако това е технически възможно. И от особена важност е да се упражнява непрекъснат и строг контрол за спазване на разписанието и отношението на служителите в тролеите към пътниците. Ако и това не помогне, значи този вид транспорт не е нужен на хасковлии, но хасковлии трябва да бъдат готови да плашат между 2 до 3 лв, на такситата и на "маршутните" таксита когато тролеите бъдат спрени.


      • 11
        112233
        6 0
        20:57, 17 ное 2017
        "Маршрутните" таксита виреят защото с тролей то орфей до автогарата се пътува 20+ минути и особено през лятото е непоносимо. В тролеите няма климатици, а от 1-2 отворени прозорчета, при тази бавна скорост влиза единствено жега, в следствие на което минимум 20 човека вътре зверски са се изпотили , правостоящите с потрес се чудят къде да се хванат че навсякъде лепи и е мазно и всички негласно се молят час по-скоро да пристигнат за да излезнат на свеж въздух в 40 градусовата жега... идилия, нали? Не зная как ватмани и кондуктори издържат на това. Искрено им съчуствам на хората. В интерес на истината тази есен видях разписание на спирка в орфей и тролеят дойде с 1-2 мин.закъснение..
        Но да се върнем на темата ...
        Тролеите ще имат повече пътници ако 108 вместо при цигарена, завива към автогарата още на кръстовещето под АГО и има спирки с/у бившето Пени и военна болница. Естествено че е нужна инвестиция в изграждането на ел.мрежа или както там се нарича захранващата им система. До болницата ще е удобно да се стига със 108 от към военна болница и с 308 от към цигарена. Това ще бъде от полза за живеещите в Орфей и общината бива да помислят за такава инвестиция.
        Другото което ще окаже въздействие в/у "маршрутките" и ще е в голяма услуга на орфейци е една лека промяна в маршрута на 104. Вместо само покрай Веспрем, 104 да завива надясно по Ком, на кръговото до Шел наляво по В.Левски и от Тих труд си е по стария маршрут. Това наистина ще е от обществено значение, защото ще даде достъп с обществен транспорт на живеещите в Орфей до зел.пазар, 21век и първа поликлиника, по бул.Освобождение /Кърджалийска/ до вилната зона в края на града посока Кърджали. Не е лощо транспортната комисия в общината да помисли по тази лека промяна в маршрута на 104.
        Та... това са моите предложения за излизане от "кризата" с маршрутните таксита...
        тях ги има защото има дупка в услугата обществен транспорт от Орфей до други части на града. Запълнете я и те сами ще окапят... Няма нужда от ДАЙ, НОЙ и т.н.
    • 4
      Чи
      читател
      9 -2
      16:34, 17 ное 2017
      Излизате извън темата,а тя е че трябва да се направи разписание с акъла си,тролеите да се движат по-често в пикови часове и да не се тътрят един след друг. Явно г-н Панев така и не разбра какво искат хората.
      • В темата сме, защото има закони за нелоялната конкуренция, данъчни закони, закон за движение по пътищата. Така наречените маршутки не спазват и трите закона. Тролеите си имат кусури, както и в ръководството на общинската фирма, така и в техническо отношение, но това не извинява незаконната дейност на "маршутките". Както на всички нормални работещи граждани им се одържат или си плащат социалните и здравните осигуровки, така трябва да бъде и за собствениците на "маршутните" таксита. Играта на стражари и апаши между държавата и хората й трябва да спре, ако искаме да бъдем като другите народи. Процеса е двустранен, защото в крайна сметка ние сме държавата, така поне е записано в конституцията.
    • 5
      Го
      голямо чудене
      12 0
      16:42, 17 ное 2017
      КАТ хващат такситата, солени глоби, цена на билета с тролей става 0.70 лв., движат се тролеите през 10 минути непрекъснато и това е. Какво се чудят ?
    • 6
      За
      запознат
      15 -3
      17:54, 17 ное 2017
      А,защо панев преди години като служител на даи не си помръдна пръста да да спре такситата пък сега реве като вдовица .
    • 7
      Го
      Гошо
      11 -1
      19:05, 17 ное 2017
      Панев освен по цял ден да виси при Тинчев и да мислят схеми за крадене друго какво прави????
    • 8
      12
      123
      7 0
      19:54, 17 ное 2017
      Редовно ползвам тролеи,тази вечер отново не мина когато трябваше по предписание,зачакахме следващия,но и той закъсня,вероятно за да пристигнат със закъснение отново два наведнъж и затова си хванахме такси,така че не се сърдете на такситата. Хората с право негодуват, лошо управление от години,един график не могат да направят,кой ли ги лансира толкоз...ха познайте?!

    Още новини

    Последни новини