5 °C

Смолян е абсолютен първенец по показател образование в страната


Област Смолян е абсолютен първенец по състояние на образованието, сочи последното изследване на Института за пазарна икономика "Регионални профили: показатели за развитие 2017". То беше официално представено преди дни. Според анализа на ИПИ Смолян е ярък положителен пример за видимо подобряване на училищното образование в рамките само на няколко години. Чрез създаване на образователна общност, целенасочена работа на Регионалния инспекторат по образование и директорите, въвличане на родителите, постоянен анализ и индивидуален подход към всеки ученик областта достига рекордни резултати. Така област Смолян заема първото място в категорията „Образование” в тазгодишното издание.

Цитирани са и конкретни показатели. Смолян продължава да е областта с най-нисък дял на повтарящите учебната година 0,08% при 1,09% за страната. Най-нисък е и делът на отпадналите от основното и средното образование – 0,74% при 2,96% за страната. Областта отчита и най-голям относителен брой на преподавателите – 106 на 1000 ученици при 75 на 1000 ученици за страната. Смолян е областта с най-добро представяне на зрелостните  изпити  през  2017  г., измествайки столицата от първото място. Впечатляващото развитие на образователната система в областта през последните няколко години се дължи на наистина целенасочените усилия за утвърждаване на образователна общност, квалификация на учителите, допълнителни извънучилищни занимания, индивидуален подход към учениците. На матурата по БЕЛ учениците от областта достигат среден успех от 4,42 при 4,22 за страната. Делът на двойките пък е 3% при 8% за страната.

Тазгодишното издание на Института за пазарна икономика "Регионални профили:показатели за развитие 2017" като цяло коментира, че качеството на образователната система в България продължава да е ниско. Делът на отпадналите се повишава в последните данни, а през 2016 и 2017 г. делът на слабите оценки на матурите по български език и литература е вторият най-голям откакто се провеждат зрелостни изпити.

Представянето на 28-те български области по редица образователни индикатори показва и големите разлики между отделните области. За поредна година обаче първенците в класирането са областите Смолян, София (столица) и Велико Търново, като за отбелязване е че Смолян е абсолютен лидер.Според анализа на ИПИ Смолян е ярък положителен пример за видимо подобряване на училищното образование в рамките само на няколко години. Чрез създаване на образователна общност, целенасочена работа на Регионалния инспекторат по образование и директорите, въвличане на родителите, постоянен анализ и индивидуален подход към всеки ученик областта достига рекордни резултати. Така област Смолян заема първото място в категорията „Образование” в тазгодишното издание.

СмолянБгвести
 


1 коментар

 • 1
  Ве
  Венко
  3 0
  19:23, 1-12-2017
  ”целенасочена работа на Регионалния инспекторат по образование ” затова ли му сменихте Директора? Щото ако нещо е добре и трябва да го спънем!


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.11.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини