Хасан Азис:Има тенденция към намаляване на бюджета за местните власти

Кметът на Кърджали инж.Хасан Азис, заместник-председател на Националното сдружение на общините и заместник-председател на ДПС:
В Бюджет 2018 не личи подкрепа за различните политики
Хасан Азис одобрява факта, че бюджетът за 2018 г. подкрепя делегираните от държавата дейности - увеличението на заплащането в сферата на образованието, както и увеличението на парите за общинската администрация - с около 9.4%. Осигурява се един ръст на субсидиите в няколко посоки - снегопочистването, капиталовите разходи и общата изравнителна субсидия - между 3.7 - 5.4%. "Опаковката", според Азис, "изглежда добре".
Анализът обаче от гледна точка на хората, които ще се възползват от добрите характеристики на бюджета - местна власт, държавна администрация - показва тенденция за намаляване на бюджета за местните власти, отбелязва Азис. Той даде пример: от 6.2% за 2016 г. към настоящия момент бюджетът за местните власти е 5.2%, т.е. има намаляване на бюджета за местните власти като част от БВП. Сравнени със средните стойности за ЕС, там те са около 12%.
По отношение на консолидираната фискална политика имаме 14.8%, което е отстъплението е от порядъка на 10% в сравнение с европейските показатели, където този показател е около 25%. 
Опаковката изглежда добре, но съдържанието на този бюджет не е в посока на подобряването на подкрепата за различните политики.
От гледна точка на местното самоуправление, инж. Хасан Азис е притеснен, че в последните години има процес на централизация и на зависимост на местната власт от сегашното управление. И това, по думите му, е засилваща се тенденция. Що се отнася до балансираното регионално развитие на страната, 52% от ресурса, предвиден за общините, отиват само в 16 по-големи общини, изрази своята загриженост Азис. "Ето защо, оттук нататък", добави той, "започваме да отговаряме на въпросите - за кого и защо?"
Аз мисля, че този бюджет има своята логика, но тази логика е логиката на следващите местни избори, а може и на следващите парламентарни избори, каза още инж.Азис.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини