Над 450 загинали и много ранени при разрушителното земетересение в Иран

Спасителните операции приключват в засегнатите от силното земетресение райони на Иран, при което загинаха минимум 450 души, а ранените са хиляди, съобщава държавната телевизия, цитирана от "Ройтерс".

Земетресението в неделя с магнитуд 7,3 засегна села и градовете в планински области и провинция Керманшах, докато хората са били в къщите си и са спали. Най-малко 14 провинции са също засегнати.

Иранският президент Хасан Рохани пристигна в засегнатата от земетресението област и обеща, че правителството "ще използва цялата си власт, за да разреши проблемите в най-кратки срокове". Държавната телевизия съобщава, че хиляди са в импровизирани лагери, докато много други прекарват втора вечер на открито, страхувайки се от ново земетресения след 193-те вторични труса.

Оцеляла млада жена останала без дом в Сарпол-д-Захаб, един от най-тежко засегнатите градове, коментира че нейното семейство е студувало поради липса на палатки. "Нуждаем се от помощ. Нуждаем се от всичко. Властите трябва да ускорят помощта си", допълва тя.

Спасители претърсват развалините на десетки села, но иранските власти заявяват, че шансовете за намиране на още оцелели са изключително малки. "Спасителните операции в провинция Керманшах приключиха", коментира пред държавната телевизия ръководителят на иранската аварийна медицинска служба.

Източник: http://news.bgnes.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини